Migracija: Kako Njemačka želi regulirati useljavanje / 3.dio

Migracije: Kako Njemačka želi regulirati useljavanje / 3.dio

N&P:D.A.

Imigracija kvalificiranih stručnjaka

“Njemačkoj su hitno potrebni kvalificirani radnici u svim sektorima. Zato se mora iskoristiti sav potencijal u zemlji i inozemstvu” – prve su rečenice u dokumentu s ključnim točkama o useljavanju kvalificiranih radnika iz trećih zemalja. Savezni ured za rad pretpostavlja da Njemačka svake godine treba priljev 400.000 radnika iz inozemstva. Do sada su mnogi u Njemačku dolazili iz drugih zemalja EU, ali demografske promjene se osjećaju i ovdje.

Od 2020. postoji zakon o useljavanju za kvalificirane radnike, ali useljavanje iz zemalja koje nisu članice EU-a u Njemačku je ograničeno – i smanjilo se tijekom pandemije korone: 2019. je dobrih 39 000 ljudi iz trećih zemalja došlo u Njemačku raditi, samo 0,1 posto ukupne domaće radne snage. U 2020. bilo ih je samo dobrih 29.000.

Kritičari i poduzetnici žale se na birokratske prepreke, prespor rad vlasti i nedostatak digitalizacije. Prije svega, sporo je izdavanje viza u veleposlanstvima. Semafor želi promijeniti neka pravila.

Izvor: dw(.)com

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.