Energetski problemi u ugostiteljstvu / 2.dio

Zelena ulaganja sada se isplate

Thomas Langhauser iz Edenkobena u Palatinatu nije se pokolebao kada je izgradio prvi klimatski neutralni hotel u Rhineland-Pfalz u vrijeme kada su plin i struja još bili jeftini. „Hvala Bogu da sam se već prije 20 godina intenzivno bavio temom prihvatljivosti klime. Tada to nitko nije ozbiljno zanimao.“ 58-godišnji hotelijer svoju motivaciju objašnjava na sljedeći način: “Radite to zbog sebe iz uvjerenja. Ali i kako biste dugoročno uštedjeli novac”. Moto Palatinata: “Ne brbljaj vec napravi.”

Langhauser se također oslanja na kombiniranu toplinsku i elektranu za toplinu i električnu energiju, dopunjenu solarnom energijom. Od listopada do ožujka termoelektrana kontinuirano radi i proizvodi ne samo toplinsku nego i potrebnu električnu energiju. „Dodatnu struju moramo kupiti samo ljeti“, kaže Langhauser. Ostaci CO2, kako kaže Langhauser, kompenziraju se certifikatima. Njegov hotel “Ziegelhütte” već dvanaest godina nosi nagradu “CO2 neutralan”.

Otkako je prešao na kombiniranu toplinsku i elektranu i solarni sustav, hotel troši manje od trećine električne energije nego prije. Budući da kombinirana toplinska i elektrana zimi proizvodi više električne energije nego što je potrebno hotelu, Langhauser dobiva feed-in tarifu na temelju tržišnih cijena. On čini ono što se sada naziva slučajnom pobjedom. Ili kako kaže Langhauser: “Grijem se gotovo besplatno.”

Izvor / Quelle: www.tagesschau(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.