Energetski problemi u ugostiteljstvu / 3.dio

Velika potrošnja energije u kuhinjama i toplicama

Osim restoranskih kuhinja, wellness prostori najveći su gutači energije u hotelima. No budući da mnogi gosti biraju hotel upravo zbog spa sadržaja, obitelj Pistono iz Dieblicha na Moselu odlučila je malo prije energetske krize značajno proširiti spa zonu u svom superior hotelu s tri zvjezdice i uložiti više od milijun eura – za novu saunu, bio saunu, parnu kupelj, infracrvenu saunu i sobu za opuštanje.

“Za ovo smo podigli veliki kredit”, kaže mlađa šefica Theresa Pistono. – Prema današnjim standardima, to je zapravo ludo. Ovaj 30-godišnjak jedan je iz pete generacije koja vodi hotel s 85 soba. „Želimo ga dovesti na suvremene standarde, ponuditi nova radna mjesta i postići najbolju moguću iskorištenost tijekom cijele godine.

“Soba i večera nisu dovoljni”

Njezin otac Walter iz svog dugogodišnjeg iskustva zna: “Ako želiš stalno imati goste, moraš nešto ponuditi i biti spreman uložiti. Samo sobe i večera danas nisu dovoljni.” Uostalom, obitelj već deset godina vodi vlastitu kotoplanu za opskrbu toplom vodom i strujom hotelskih soba, restorana i bazena. “To je rezultiralo znatnim uštedama električne energije”, kaže viši upravitelj Walter Pistono. Ugovor o opskrbi plinom za termoelektranu je do kraja 2023. Potpuno je neizvjesno s kojim će troškovima tada morati računati Pistonovi.

Ugostiteljstvo je već sada suočeno sa znatnim dodatnim troškovima za hranu. Osim toga, od listopada će se povećati minimalna plaća, kaže Theresa Pistono. “Morat ćemo podići cijene za 10 do 15 posto. Već sada se osjeća da su brojni gosti na izmaku novca. Trenutačno je hotel još uvijek dobro popunjen, visoka je sezona na Moselu. Ali za studeni i prosinac jedva da ima rezervacija. Ipak, Theresa Pistono smatra: “Tvrtke se moraju repozicionirati i djelovati anticiklički. Naravno da je teška odluka uzeti veliki kredit u takvim vremenima. Ali ne treba se obeshrabriti. Mislim da se isplati.”

Izvor / Quelle: www.tagesschau(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.