“Skliznuti u mirovinsko-starosno siromaštvo”

Mnoge žene primaju premalu mirovinu

“Skliznuti u mirovinsko-starosno siromaštvo”

Milijuni žena dobit će premale mirovine – iako su radile 40 godina.
Proizlazi to iz zahtjeva ljevice upućenog Federalnom ministarstvu rada.
Mnogi od njih suočeni su sa siromaštvo
m u starosti.

Svaka treća žena s punim radnim vremenom u Njemačkoj ide prema neto mirovini manjoj od 1000 eura čak i nakon 40 godina rada. To proizlazi iz odgovora Saveznog ministarstva rada na upit stranke Die Linke, koji je dostupan redakciji Njemačke.

Prema tome, oko 2,7 milijuna žena je pogođeno. S ukupno 7,1 milijun stalno zaposlenih, to odgovara udjelu od oko 38 posto.

Nesrazmjerno veliki broj žena prima nisku mirovinu

Da bi dobili mjesečnu mirovinu od 1000 eura neto, zaposleni trenutno moraju zarađivati ​​2844 eura bruto mjesečno tijekom 40 godina. Za ostvarivanje prava na mirovinu od 1.200 eura, zaposlenici bi tijekom 40 godina trebali imati bruto mjesečnu plaću od 3.413 eura, prenosi redakcija odgovor ministarstva.

Žene također primaju nesrazmjerno nisku mirovinu. Samo nešto manje od trećine (32,6 posto) svih zaposlenih s punim radnim vremenom su žene. No, udio žena među zaposlenima s punim radnim vremenom s niskim mirovinama značajno je veći: 48,5 posto zaposlenih s punim radnim vremenom koji čak i nakon 45 godina rada idu prema mirovini manjoj od 1000 eura su žene.

Bartsch: Milijuni žena suočavaju se sa siromaštvom u starosti

S obzirom na inflaciju i ionako visoku razinu siromaštva među ženama u starijoj dobi, to su “katastrofalne brojke”, rekao je Dietmar Bartsch, šef parlamentarne skupine Ljevice, koji je uputio zahtjev Ministarstvu rada.

“Više od polovice svih zaposlenih s punim radnim vremenom dobit će manje od 1200 eura nakon 40 godina mukotrpnog rada”, rekao je Bartsch uredničkoj mreži. “Milijuni žena su u opasnosti od pada u siromaštvo u starosti”, upozorio je.

Izvor / Quelle: www.tagesschau(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.