Zakon o poreznoj transparentnosti za Ebay, Vinted & Co.

Zakon o poreznoj transparentnosti za Ebay, Vinted & Co.

Velika zbrka među privatnim prodavačima

N&P:D.A.

Bilo da se radi o bakinoj staroj komodi, dječjoj odjeći ili prašnjavoj kućnoj tenisci:
mnoge stvari koje ni sami više ne trebaju brzo pronađu nove vlasnike
na Ebayu, Vinted & Co. Od ove godine porezna je navodno čula za takve privatne prodaje.
Ovo uglavnom postavlja pitanja korisnicima.

Prsti Manfreda Blesinga lutaju po žicama njegove gitare. Ima nekoliko instrumenata i uvijek je u potrazi za novim blagom. “Često je ovako: kupite instrument, provedete s njim godinu dana i onda shvatite da vam ne odgovara”, kaže. “A onda ga odlučiš ponovno prodati i za novac kupiti nešto novo. A ja za to koristim eBay oglase.” I tako Heppenheimer ponekad kupi i proda nekoliko gitara godišnje.

Zakon o transparentnosti poreza na platformu: Što privatni prodavači sada moraju znati
Internetske platforme poput Ebaya ubuduće će također morati prenositi transakcije privatnih osoba izravno poreznim vlastima ako netko godišnje proda više od 30 artikala ili zaradi više od 2000 eura.
Time se želi stvoriti veća porezna transparentnost: EU pretpostavlja da se mnogo novca zarađuje na platformama, ali nije sav pravilno oporezovan.

Manfred Blesing vrlo brzo doseže granicu prodaje od dobrih 2000 eura – samo ove godine već je prodao gitaru za oko 1500 eura. No, ne objašnjava kako bi to porezna trebala saznati iz Ebay oglasnika. Na kraju je kupac osobno dogovarao cijenu s Blesingom: “Cijena koja se reklamira često nije cijena po kojoj se nešto prodaje. Ljudi se vole naći na licu mjesta i onda razgovarati o cijeni. Onda ponovno odete na portal. i upisi cijenu za koju je prodano?Muhaha Pa ima mi dosta upitnika.

Pitanja nad pitanjima

Otkako je Manfred Blesing slučajno saznao za zakon, postavlja si nova pitanja: Mora li sada voditi račune? I na temelju čega? Jer do sada nije dokumentirao što kupuje i prodaje. “U trenutku kad kupim gitaru, još ne znam: želim li je zadržati? Ali bio bih prisiljen voditi račune. Jer za šest mjeseci neću znati koliko sam je platio.”

Laura Mösinger iz Bensheima također je zbunjena novim zakonom. Često koristi platforme poput eBay oglasnika ili Vinteda: “Na primjer, kupiti novi namještaj ili prodati ono što mi više ne treba. Ili sortirati i kupiti ili prodati dječju odjeću. U Coroni nije bilo buvljaka.” Njezini oglasi nikad nisu o puno novca, kaže Laura Mösinger. Ipak, platforma brzo dolazi do brojke od 30 oglasa godišnje koje porezna uprava mora prijaviti. Ali što se tada događa?

Dobitci do 600 eura su bez poreza

Prijatelj Laure Mösinger, 31-godišnji Marcus iz Heppenheima, također postavlja isto pitanje: “Ne mogu zapravo zamisliti da to uopće radi, jer ni ja nisam na eBayu sa svojim pravim imenom. I ja ne znam kako bih trebao platiti porez.”

Čak i ako je puno toga još nejasno: novi zakon vas ipak tjera na razmišljanje, kaže Laura Mösinger. “Mislim da više provjeravam koliko oglasa imam. I smatram da je to tužno jer vas tjera da još dvaput razmislite hoćete li nešto staviti na internet ili ne. I ne mislim da bi to trebao biti cilj, nego ponovna upotreba više.” Čak je i obožavatelju gitare Manfredu Blesingu teško razumjeti kako bi novi zakon mogao razumno funkcionirati. Ono što ga u tom smislu umiruje jest da bi za porez zapravo trebala biti mjerodavna samo prodaja s dobiti od 600 eura. Jer on kaže: On ionako ne zarađuje. A on nije o tome. Riječ je o užitku mogućnosti isprobavanja novih gitara iznova i iznova.

Izvor: hr-iNFO(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.