Energetski problemi u ugostiteljstvu / 4.dio

Wellness kao jaki potrošač struje

Ustvari, hoteli i restorani željeli su ponovno pokrenuti nakon loših godina Corone.
Sada rat i energetska kriza teško opterećuju industriju. Najgore vjerojatno tek dolazi.

“Velika većina ugostitelja uopće ne shvaća kako bomba otkucava”, kaže Gereon Haumann.
Kao dugogodišnji predsjednik Udruge hotela i restorana (DEHOGA) Rhineland-Pfalz,
poznaje industriju kao malo tko. Nikada nije doživio takvo situaciju u ovom trenutku.

Gotovo polovica smatra da im je ekzistencija ugrožena

Prema istraživanju DEHOGA-e diljem zemlje, 90 posto restorana i hotela opisuje troškove energije kao najveći izazov u ovom trenutku. 40 posto već se osjeća egzistencijalno ugroženo. Mnoge tvrtke nisu ni svjesne da im ugovori o opskrbi plinom istječu krajem godine, kaže Haumann. Ali ni samo znanje ne bi bilo od velike koristi. “Nijedan dobavljač plina nije voljan pristati na slične uvjete kao prije.” Što se tiče struje, nije ništa bolje.

Haumann izvještava o velikom privatnom hotelu u Mainzu. Budući da je nestašica plina bila vidljiva već u proljeće, vlasnik je dijelove tople vode prebacio na struju. Topla voda u sobama za goste više ne dolazi iz centralnog grijanja, već iz električnih protočnih bojlera. U prenamjenu je hotelijer uložio više od 100.000 eura, kaže Haumann.

Za razliku od mnogih svojih kolega, hotelijer je također imao na umu da mu ugovor o opskrbi električnom energijom prestaje 31. prosinca 2022. godine. Već u srpnju pitao je za buduće uvjete. Već tada su bili katastrofalni, kaže predsjednik DEHOGA-e Haumann. Cijena samo električne energije – dakle bez troškova prijenosa mreže, najma brojila, poreza i ostalog – udeseterostručena je s četiri centa na 40 centi. “To bi značilo dodatni trošak od 900.000 eura”, izračunao je Haumann. Hotelijeru je savjetovao da ponudu odbije – “jer ovako ne može ostati”. Trenutna ponuda sada je znatno viša, 65 centi.

Izvor / Quelle: www.tagesschau(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.