Život i rad u Njemačkoj: propisi za Zapadni Balkan

Život i rad u Njemačkoj: propisi za Zapadni Balkan

N&P:D.A.

Razmišljate li o izgradnji svoje budućnosti u Njemačkoj?

Na ovim stranicama pronaći ćete informacije o boravišnim dozvolama, uvjetima i procedurama za državljane Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije. Željeli bismo vas obavijestiti o mogućnostima koje su vam na raspolaganju za dobivanje boravišne dozvole za zapošljavanje u Njemačkoj i koje uvjete morate ispuniti za to.

Vaš pristup njemačkom tržištu rada u okviru tzv. propisa Zapadnog Balkana (§ 26. stavak 2. Pravilnika o zapošljavanju)

Regulativa Zapadnog Balkana omogućava državljanima Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije pristup tržištu rada u Njemačkoj za bilo koji posao. Uredba je u početku bila ograničena na godine od 2016. do kraja 2020. godine. Zbog velike potražnje poslodavaca u Njemačkoj za radnicima iz ovih zemalja, uredba je produžena do 31. prosinca 2023. godine.

Djelatnosti privremenih radnika još uvijek nisu dopuštene. Za odobrenje Savezna agencija za zapošljavanje provjerava jesu li domaći radnici ili radnici iz Europske unije dostupni za dotični posao (provjera prioriteta) i jesu li uvjeti zapošljavanja jednaki onima za domaće radnike.

Obavijest: Broj odobrenja ograničen je na najviše 25 000 po kalendarskoj godini za prve zahtjeve. Zbog pandemije Covida 19 postoje ograničenja putovanja u Njemačku iz mnogih zemalja. Aktualne informacije možete pronaći na sljedećoj stranici.

Koje zahtjeve morate ispuniti?

Trebate obvezujuću ponudu za posao od poslodavca u Njemačkoj.

Ne smijete primati nikakve beneficije prema Zakonu o beneficijama tražitelja azila u posljednja 24 mjeseca prije podnošenja zahtjeva.

Morate ispuniti uvjete za vizu.

Kako nastavljate?

Za ulazak u Njemačku potrebna je viza za rad, koju morate podnijeti u nadležnom njemačkom diplomatskom predstavništvu u jednoj od gore navedenih zemalja.

Lokaciju svoje njemačke misije u inozemstvu možete pronaći na www.auswaertiges-amt.de.

Izvor: arbeitsagentur(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.