Akutno stanje kod izgradnje socijalnih stanova

Akutno stanje kod izgradnje socijalnih stanova

N&P:D.A.

400.000 novih stanova godišnje, od čega 100.000 socijalnih stanova:
tako je Vlada najavljivala još u ružičasta vremena.
Međutim, to je trenutno daleko, kao što pokazuje pogled na saveznu drzavu Hessen.
Ali, građevinari imaju ideje kako bi se to moglo promijeniti.

Novi socijalni stanovi u Fuldi, u središnjem hesenskom selu u Pohlheimu, u Erlenseeu, u Kriftelu. Osim toga, u Frankfurtu se gradi oko 1.000 socijalnih stanova. Nešto se događa u Hessenu – također u Sandelmühleu, gdje se održava ceremonija polaganja kamena temeljca.

Najveća stambena udruga u Frankfurtu, ABG, izgradila je stanove ovdje na sjeveru, od kojih su gotovo dvije trećine subvencionirane, objašnjava direktor Frank Junker: “Ovdje gradimo ukupno 160 stanova, a 103 od ovih stanova su javno financirani stanovi , odnosno klasičnim socijalnim stanovima, ali i povoljnim, subvencioniranim stanovima.”

Tipka za pauzu na ABG-u

Godine 2021. Hesse je imao više od 80.000 socijalnih stambenih jedinica – i tako zabilježio porast prvi put u gotovo 30 godina. Međutim, do 2040. bit će potrebno još oko 120.000, uglavnom u metropolitanskim područjima Frankfurta, Wiesbadena i Darmstadta.

Ministar gospodarstva Hessea Tarek Al-Wazir uvjeren je da se ovaj cilj može postići unatoč visokim troškovima izgradnje: “Naravno da smo trenutačno u vrlo teškoj situaciji jer je situacija s cijenama tako nepredvidiva. Lanci opskrbe, eksplozija cijena, rast kamata . Ali računam na to ako svi nastavimo raditi zajedno prema velikom cilju da ovo možemo ponovno pokrenuti.”

Iako je državna vlada od 2019. osigurala ukupno 2,7 milijardi eura subvencija, stvari loše stoje za stambenu izgradnju zbog povećanih troškova, kaže direktor ABG-a Junker. Zato je tipka za pauzu u velikom programu ABG-a bila pritisnuta u nemalo velikoj mjeri. Uz 4.700 stanova, tu su i parcele koje je ABG već dobio. “Ali s obzirom na trenutne gospodarske uvjete, to trenutno ne možete učiniti. Nadamo se da će se situacija ponovno normalizirati početkom sljedeće godine.”

Više novca, manje birokracije, više građevinskih površina

Čekanje do sljedeće godine nije opcija za Udruženje jugozapadne njemačke stambene industrije, koje predstavlja zadruge u cijelom Hessenu. U obveznici se zadržavaju postojeći socijalni stanovi i podupiru studentski domovi, no zahtjevi za subvencije za novogradnju već su pali za trećinu.

Član odbora Axel Thousandpound stoga jednostavno zahtijeva više novca koji se ne mora vratiti, manje birokracije i više građevinskih površina: “Vidimo da su općine često još uvijek vrlo, vrlo nevoljne u određivanju građevinskih područja jer su zabrinute da će imati naknadne troškove treba snositi – na primjer kroz vrtiće. I ovdje bi, s našeg gledišta, bilo važno da državna vlast podrži ove općine više nego u prošlosti.”

Trenutno se raspravlja o tome kako politika može pomoći. Jedno je jasno, barem sa stajališta građevinara: bez snažnijih subvencija gradnja se neće tako brzo nastaviti unatoč velikoj nestašici stanova u ovo krizno vrijeme.

Izvor: hr-inforadio(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.