Super štrajk u ponedjeljak

Sindikati paraliziraju zemlju.

N&P: D.A.
Evo koliki će biti super štrajk u ponedjeljak

Vlakovi, autobusi, avioni, brodovi i tuneli na autocestama – sindikati računaju na punu eskalaciju.
Početkom novog tjedna promet će se zaustaviti u velikim dijelovima Njemačke – hoće li ostati s jednokratnim danom super štrajka?

Njemačka će u ponedjeljak ujutro vjerojatno u velikim dijelovima zapasti u prometni kaos. Dvostrukim štrajkom upozorenja željeznički i prometni sindikat (EVG) i Verdi žele u velikoj mjeri paralizirati promet. Otkazivanja i kašnjenja utječu na milijune putnika i putnika – Pregled eskalacije bez presedana:

Koja će područja biti pogođena?
Javni prijevoz u velikoj mjeri – a uz neke autoceste i dio automobilskog prometa. EVG udara u vlak, tako da radnje u međugradskom, regionalnom i S-Bahn prometu zastaju. Njemačke zračne luke štrajkaju u velikim razmjerima – prema udruzi zračnih luka ADV, oko 380.000 poslovnih i privatnih putnika ne može poletjeti. U najvećoj zračnoj luci u Frankfurtu, primjerice, putnički promet se zaustavlja. Münchenska zračna luka već je najavila da neće moći održavati redovne letove u nedjelju i ponedjeljak. Dostava će također biti ograničena.

Kakva je situacija kod Njemačka željeznice (Deutsche Bahn)?
Prema vlastitim izjavama, Deutsche Bahn zaustavlja sav međugradski promet. Čak ni u regionalnom prometu “uglavnom neće prometovati vlakovi”, rekli su u skupini. “Prema izjavama sindikata, prvi učinci štrajka zaposlenika mogući su već u nedjelju navečer”, navodi se. Štrajk upozorenja stoga će u utorak ipak utjecati na željeznički promet. Putnici koji su rezervirali putovanje vlakom za ponedjeljak ili utorak još uvijek mogu fleksibilno koristiti kartu do i uključujući 4. travnja, objavio je Deutsche Bahn. Rezervacije sjedala mogu se besplatno otkazati.

Što je planirano za javni prijevoz?
Gotovo ništa ne bi trebalo raditi ovdje u sedam saveznih država – u Baden-Württembergu, Hessenu, Donjoj Saskoj, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Porajnju-Falačkoj, Saskoj i velikim dijelovima Bavarske. Verdi je već početkom ožujka zaustavio autobuse, vlakove i tramvaje u tim zemljama.

Što čeka vozače?
Na ulicama će vjerojatno biti velika gužva, posebno u gradovima gdje štrajka i lokalni prijevoz. Isprva se strahovalo da će čak i tuneli morati biti zatvoreni jer se više ne mogu nadzirati. Iz tvrtke za autoceste u četvrtak su odbacili tu bojazan. “Posebno se mora održati operativna služba na federalnim magistralnim cestama”, navodi se. “U tu svrhu sklapaju se ugovori o hitnim uslugama, na primjer kako bi se izbjeglo zatvaranje tunela”.

Kada točno počinje štrajk?

Trebalo bi početi u ponedjeljak navečer u ponoć – protest bi trebao trajati 24 sata. Šef EVG-a Martin Burkert izričito je preporučio putnicima da u nedjelju stignu na odredište na vrijeme. Međutim, putnici ne bi trebali ostati zaglavljeni na otvorenoj ruti. “Nećemo izbaciti nijednog putnika iz autobusa”, rekao je Behle.

Što štrajk znači za brodarstvo?
Određena područja će biti potpuno blokirana, a luka u Hamburgu više neće biti dostupna za velike brodove.

Koji scenariji postoje?
Za javnu službu stručnjak za tarife Schulten podsjeća na proces u pošti: Ovdje su se članovi Verdija već izjasnili u glasanju za štrajk na neodređeno vrijeme. No brzo je uslijedila još jedna runda pregovora – i dogovor je postignut. Tako nešto je zamislivo i u javnom servisu. Ako sljedeći tjedan u Potsdamu ne bude dogovora, vjerojatno bi se najprije pokušala arbitraža, kaže Schulten.

Izvor: www.ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.