Što donosi članstvo u sindikatu?

RADNI SPOROVI i slično

N&P:D.A.


Što donosi članstvo u sindikatu?

Sindikati često dolaze u fokus kad pozivaju na štrajk.
No, što članstvo u sindikatu zapravo znači za zaposlenike?
Zajedno smo jaki, to je moto sindikata. Ali broj njezinih članova godinama opada.

Samo Savez njemačkih sindikata (DGB) sa svojih osam sindikata članova izgubio je stotine tisuća u roku od deset godina: dok je 2012. 6,15 milijuna ljudi još uvijek bilo učlanjeno u DGB sindikat, 2022. njihov je broj iznosio samo oko 5,64 milijuna. Članstvo u sindikatu može biti korisno za zaposlenike.

Najvažnija pitanja i odgovori – od štrajkaške plaće do daljnjeg usavršavanja.

Što su sindikati?

Sindikati su udruženja zaposlenika. “Slobodni sindikati neovisni su o poslodavcima i državi”, kaže Malte Lübker iz sindikalne Zaklade Hans Böckler u Düsseldorfu. Sindikalni predstavnici zajedno s poslodavcima, primjerice, dogovaraju plaće i nadnice.
I to ima tradiciju: u Njemačkoj povijest sindikalnog pokreta seže do sredine 19. stoljeća, jedan od prvih velikih štrajkova dogodio se 1873. godine. Knjižare su se ovdje prvi put izborile za kolektivni ugovor. Danas je pravo na sindikalno osnivanje zajamčeno u Temeljnom zakonu (članak 9. stavak 3.).
Uz najveću krovnu udrugu njemačkih sindikata DGB, tu su i krovna udruga dužnosnika i sindikat kolektivnog pregovaranja DBB s oko 1,3 milijuna članova te Savez kršćanskih sindikata Njemačke s oko 280.000 članova. Postoji i velik broj manjih, nezavisnih sindikata – npr. vatrogasaca ili primalja.

Tko se može učlaniti u sindikat?

U principu, svaki pojedini zaposlenik, bilo da je mini ili midi jobber, honorarni ili stalni zaposlenik. Čak i samostalni poduzetnici mogu djelomično postati članovi. I: “Neki studenti također su sindikalno organizirani”, kaže Carolin Fulda s Instituta njemačkog gospodarstva u Kölnu. Mnogi sindikati imaju i neaktivne članove, poput umirovljenika. Osim toga, nezaposlene osobe mogu biti i članovi sindikata. Jedini uvjet za članstvo u sindikatu je da mora postojati povezanost struke i sindikata. To znači da svatko tko radi u metalskoj i elektroindustriji može postati član IG Metalla – ali ne i policijskog sindikata.

Što zaposlenicima donosi članstvo?

Zaposlenici u sindikatima imaju priliku zajednički raditi za poštene plaće, za pristojno radno vrijeme i uvjete rada. Kako bi ostvarili svoje zahtjeve, sindikati mogu organizirati radne sporove, odnosno štrajkove. Zaposlenici koji su članovi sindikata također mogu dobiti besplatne pravne savjete i pravno zastupanje u slučaju sukoba s poslodavcem. “Da biste mogli besplatno koristiti takav pravni savjet ili zastupanje, morate neko vrijeme biti član sindikata – obično najmanje tri mjeseca”, kaže Carolin Fulda. Mnogi sindikati svojim članovima također nude tečajeve osposobljavanja.

Koje su obveze članstva u sindikatu?

Svatko tko je član sindikata mora platiti i članarinu. Kod zaposlenika to ovisi o visini plaće i obično iznosi jedan posto bruto plaće, navode iz Fulde. Međutim, postotak može varirati među sindikatima. Ovisno o sindikatu, drugi propisi vrijede i za umirovljenike, primatelje bolovanja ili nezaposlene. Osim toga, vrijedi sljedeće: „Članovi ne smiju pokazivati ​​nikakvo ponašanje koje je štetno za sindikat“, kaže Lübker. To se događa kada član prekrši statut – ili prekine štrajk. Takvo ponašanje može rezultirati čak i istragom unutar sindikata. Posljedice toga mogu biti da član dobije pisanu opomenu ili da bude isključen iz sindikata. Inače: Sindikat koji želi štrajkati u pravilu treba odobrenje 75 posto članova.

— Članarina iznosi jedan posto bruto plaće! —

Što je s štrajkačkim novcem?

Poslodavac ne mora štrajkačima isplatiti plaću razmjerno za vrijeme trajanja štrajka. Zauzvrat, oni koji sudjeluju u industrijskoj akciji dobivaju novac iz štrajkačkog fonda sindikata. Iznos novca za štrajk ovisi o trajanju štrajka i visini uplaćenog doprinosa. Ali: “Gubitak zarade nipošto nije jedan na jedan”, kaže Lübker.

Jesam li posebno zaštićen sindikalnim članstvom na poslu?

Ne. „Ali može biti prednost za zaposlenika da ima savjet o radnom i socijalnom pravu i da ga zastupa sindikat u slučaju sukoba s poslodavcem“, kaže Fulda.

Moram li reći svom poslodavcu da sam u sindikatu?

Obično ne. Iznimke postoje tek u rijetkim slučajevima – primjerice, kada se određene pogodnosti iz kolektivnih ugovora odnose samo na članove sindikata ili se u jednoj tvrtki paralelno primjenjuju dva kolektivna ugovora. „Tada isplata ovisi ne samo o tome, ili postoje jedan ili dva dodatna dana godišnjeg odmora za članove“, kaže Lübker.

Izvor: ntv.de, Sabine Meuter, dpa

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.