Informacije kako doci do Ausbildunga za Erzieher/in (Teta/ciko u vrticu) u Stuttgartu

Informacije kako doci do Ausbildunga za Erzieher/in (Teta/ciko u vrticu) u Stuttgartu

N: A.S.

🔸 Praxisintegrierte Ausbildung zur Erzieherin

Treba vam zavrsen Freiwilliges Soziales Jahr/Bundesfreiwilligendienst (FSJ je za one mladje od 27, a BFD za one starije od 27 god.) minimalno 6 mjeseci u nekoj skoli ili vrticu u Njemackoj. FSJ/BFD je lako naci, nude ga sve organizacije koje su pri crkvi kao Caritas, Diakone, ASB, IB, itd. Cijeli proces je besplatan i viza u ambasadi se dobije relativno brzo. Radi se o volonterskoj godini koju mozete raditi od 6 do 18 mjeseci. Radi se puno radno vrijeme, dobije se soba, zdravstveno osiguranje i izmedju 350 i 450 € kao dzeparac za hranu. Na stranici ambasade pogledate koji vam stepen jezika treba, svake godine pise drugacije pa ne znam.

Druga opcija je rad od 6 sedmica u nekom vrticu (pogodno za one sa HR pasosem), ali kako ne mozete dobiti viza na 6 sedmica, ne moze vas niko primiti da radite taj period – zbog toga je FSJ/BFD za one sa BiH pasosem nazalost jedina opcija.

Sada nazad na Ausbildung, zamislimo da ste odradili 6 mjeseci FSJ/BFD i dobili certifikat 😊

• Vecina skola trazi B2 certifikat, apsolutno je nebitno ako ste ga polozili sa najmanjim brojem bodova, to niko ne gleda.

• Pronaci skolu: Fachschule für Sozialpädagogik

• Pronaci poslodavca: ovo ne bi trebalo biti tesko, jer je jako veliki deficit personala u vrticima, tako da su Azubiji dobro dosli. Rekla bih da je najbolje kada se radi u gradskom vrticu ili skoli, a njih ima 200+ samo u Stuttgartu. Bewerbung saljete u Jugendamt Stuttgart, imaju extra program koji se zove „Komm zu uns“. Ostale poslodavce mozete naci na

www.stuttgart-pia.de

• Prvo traziti poslodavca, jer mozda oni kooperiraju sa nekom od skola i zele da idete iskljucivo u tu skolu.

• Smjestaj: ako ste sami, onda je najbolje naci sobu za iznajmljivanje jer vam plata nije velika (nekih 930/940 € u prvoj godini). Sobe mozete traziti na WG-Gesucht aplikaciji.

• Sve tri godine radite 2 dana sedmicno u vrticu i 3 dana ste u skoli. Odmor imate 30 dana godisnje, mozete ga uzeti kada je ferije/raspust i kada je vrtic zatvoren u ljetnjem i zimskom periodu.

• Muskarci su isto dobro dosli, cak i pozeljni, jer ih u ovom poslu ima jako malo. Ako sebe mozete zamisliti da radite sa djecom, zasto ne.

Sva ostala pitanja pisite u kometare, u inbox necu odg nikome. To sto vas zanima – zanima I druge i svi trebaju biti u mogucnosti da vide odgovor/informacije. 😊

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.