Službe za odključavanje vrata: savjeti protiv previsokih računa

Pljačkanje kod servisa odključavanja vrata? Pružamo savjete za postupanje s takvim pružateljima usluga.

N&P:D.A.

Općenito, za bravare vrijedi sljedeće: dajte prednost lokalnim tvrtkama kako bi putni troškovi bili niski.
Usporedite cijene ponuđača i obratite pozornost na nadoplate vikendom i noću.

Usporedite cijene
Ostanite hladne glave unatoč izvanrednoj situaciji. Unaprijed usporedite ponude i cijene domaćih bravara. Imajte na umu da lokalna hitna služba ima kraće vrijeme putovanja od nacionalnih tvrtki. Kad prvi put nazovete, pitajte odakle dolazi monter. Ako ste dobili hitnu službu koristeći svoj lokalni pozivni broj, morate platiti samo troškove putovanja do i iz granica grada. Sve iznose koji su veći od ovog možete kasnije izbrisati s fakture.

Dogovoriti fiksnu cijenu
Prije narudžbe zatražite obvezujuću paušalnu cijenu otvaranja vrata. Dogovorite se o fiksnoj cijeni koja već uključuje putne troškove i eventualne nadoplate.
U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, primjerice, otvaranje netom zalupljenih vrata košta oko 90 eura uključujući putovanje tijekom dana i radnim danima. Za akutnu operaciju noću, nedjeljom ili praznikom može se tražiti i oko 150 eura. To donekle varira ovisno o saveznoj državi – ali vrijednosti mogu poslužiti kao smjernica.”

Recite bravaru što se točno dogodilo
Jesu li se vrata upravo zalupila ili su zaključana? Koja je vrsta brave zahvaćena – na primjer sigurnosna brava? To omogućuje hitnoj službi točan izračun.

Definirajte što točno treba napraviti
Navedite u svojoj narudžbi da se ponovno otvore samo zaključana vrata. U većini slučajeva nije potrebno mijenjati cijelu bravu. Provedite razgovor među svjedocima. Na taj način možete dokazati naknadno sklopljene dogovore.

Ne nasjedajte na preskupe ponude
Budite mirni i nikada ne prihvaćajte previsoke cijene. Ne dopustite da vas naizgled uvjerljivi argumenti uvjere da plaćate račune koji jasno prelaze uobičajene lokalne okvire. Jer nakon što je novac uplaćen, obično postoji samo mala šansa za povrat. Čak i da nakon toga uspijete pronaći prevarantskog bravara, unatoč činjenici da su podaci o adresi uglavnom netočni, prvo biste morali sami snositi troškove sudskog postupka. U pukoj nadi da će mu protivnik nakon dobivanja spora nadoknaditi sve troškove.

Platite samo ono što ste dogovorili
Prije nego što potpišete račun, pažljivo provjerite pojedinačne stavke. Precrtajte ulomke koje ne želite ili oko kojih se niste dogovorili. Nitko vas ne može prisiliti da prihvatite dogovore koji nisu dogovoreni. Mnoge tvrtke zahtijevaju gotovinsko plaćanje. To se može zatražiti samo ako ste prije početka rada pristali na plaćanje u gotovini. Plaćajte samo ako postoji detaljan račun i ako odgovara dogovoru. Nemojte se voziti do najbližeg bankomata s monterom!

Ne daj se prisiliti na bilo šta
Ako vas bravar kojeg ste pozvali stavlja pod pritisak, primjerice prijetnjom da će ponovno zaključati vrata, nemojte se ustručavati nazvati policiju na broj hitne pomoći 110. Prisila je kažnjiva! Zatražite pomoć iz susjedstva. Imate svako pravo izbaciti nekoga iz svog doma ili imanja. Ako djelatnik hitne službe ne udovolji vašem zahtjevu, može se suočiti s kaznenim posljedicama. Ako sumnjate da ste bili žrtva sumnjive hitne službe, nemojte se ustručavati obavijestiti svoju lokalnu policiju o tome. Opišite činjenice i po potrebi podnesite prigovor.

I naravno: pravovremeno poduzmite mjere opreza
Položite drugi ključ kod nekoga kome vjerujete.
Unaprijed pronađite uglednog bravara u svom području. Provjerite nude li i otvaranje vrata izvan uobičajenog radnog vremena po poštenim cijenama. Spremite njegov telefonski broj u svoj mobilni telefon ili ga čuvajte u novčaniku.
Na vrijeme razmislite o alternativama otvaranju vrata za hitne slučajeve: Možete li ostati kod prijatelja ili poznanika? Ima li jeftin hotel u blizini? Jer čak i noćenje u hotelu često je jeftinije od hitnog otvaranja vrata.
Izvor: www.verbraucherzentrale.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.