Što trebate znati o Deutschlandticket

Počinje prodaja karata po cijeni od 49 eura

Što trebate znati o Deutschlandticket

Izvor slike: bahn.de

Nakon što je putna karta od 49 eura prošli petak prošla posljednju prepreku u Bundestagu,
pretprodaja će započeti ovaj tjedan. Pretplata je nasljednica popularne karte od 9 eura od prošlog ljeta.
Ipak, neke stvari su drugačije. Što potrošači sada trebaju znati.

Gdje i kako mogu kupiti kartu od 49 eura?

Karta bi trebala doći od 1. svibnja kao digitalna pretplata koja se može otkazati svaki mjesec. Od danas korisnici mogu sklopiti ugovor putem aplikacije i web stranice Deutsche Bahn, kao i s odgovarajućim regionalnim prijevozničkim poduzećem. Razne tvrtke također nude svoje aplikacije putem kojih se može sklopiti pretplata, poput pružatelja usluga prijevoza Hansecom i Mobility Inside. Pri provjerama se pretplata tada može dokazati čip karticom ili kartom za mobilni telefon.

Kako mogu kupiti kartu od 49 eura ako nemam pametni telefon?

Tko nema pametni telefon, u načelu može osobno preuzeti pretplatu na stacionarnim prodajnim mjestima odgovarajućeg prijevoznika. Međutim, to bi moglo značajno produžiti vrijeme čekanja, navodi između ostalog Berliner Verkehrsbetriebe (BVG). U pravilu kupnja neće funkcionirati na automatima za prodaju karata jer obično nema ponuđenih pretplata. Ako nemate pametni telefon, ali imate računalo s pristupom Internetu, možete ga koristiti i za online kupnju karte.

Koje prijevozno sredstvo mogu koristiti uz kartu, a koje ne?

Kao i karta od 9 eura u ljeto 2022., Deutschlandticket vrijedi za sve lokalne i regionalne autobuse i vlakove. Isključeni su ICE, IC i EC vlakovi, kao i privatni autobusi. Karta također ne vrijedi na brodovima – osim ako se ne radi o vezama koje su dio lokalnog javnog prijevoza, poput trajekata u Hamburgu ili preko berlinskog Wannseea.

Vrijedi li karta i za Flix-Train?

Ne, karta ne vrijedi za Flix-Train niti za međugradske DB usluge. Putovanja Flix busom također nisu pokrivena Deutschlandticketom.

Za koji period vrijedi karta od 49 eura?

Deutschlandticket uvijek vrijedi za tekući kalendarski mjesec. Dakle, ako se odlučite samo za kartu 15. svibnja, morate platiti punih 49 eura za period do 31. svibnja. U osnovi, Deutschlandticket je zamišljen kao pretplata. Ako ne otkažete, automatski ćete dobiti kartu za sljedeći mjesec. Međutim, karta se uvijek može poništiti na kraju svakog mjeseca.

Što je s postojećim pretplatama?

To se razlikuje od tarifnog podrucija do tarifnog podrucija. U principu, karta od 49 eura je dodatna pretplata i ne zamjenjuje automatski postojeće ponude prijevozničkih tvrtki i udruga. Postojeći korisnici pretplate trebali bi stoga prethodno dobiti informacije od prijevozničke tvrtke koja ih izdaje.

Kome se isplati promijeniti pretplatu?

Uzimanje karte od 49 eura posebno se isplati putnicima u regionalnom prijevozu između različitih gradova. U budućnosti bi vas Deutschlandticket često koštao djelić onoga što ste prethodno morali platiti za svoju pretplatu. Međutim, ako u svom gradu uglavnom putujete autobusom i vlakom, trebali biste ponovno izračunati. Mnoge druge pretplate na javni prijevoz tamo su obično skuplje od Deutschlandticketa. No, često uključuju i dodatne ponude poput povođenja druge osobe sa sobom tijekom vikenda, psa ili vlastitog bicikla.

Primjer Berlin: Takozvana ekološka kartica je prenosiva. Navečer i vikendom dvije odrasle osobe i do troje djece (do i uključujući 14 godina) mogu putovati zajedno na jednoj karti. Deutschlandticket općenito ne nudi takve mogućnosti.

Hoće li i dalje biti u ponudi skuplje pojedinačne i mjesečne karte?

Da, jer mnoge mjesečne karte također nude više od njemačke karte na mnogim mjestima. Naravno, i dalje će biti u ponudi pojedinačne i tjedne karte, budući da mjesečna karta od 49 eura nije svima zanimljiva. Općenito, još uvijek nije jasno koliko će ljudi kupiti kartu od 49 eura. Udruženje njemačkih prijevozničkih poduzeća očekuje oko 5,6 milijuna novih kupaca. Prema predviđanjima, jedanaest milijuna postojećih pretplatnika će prijeći na Deutschlandticket.

Izvor: ntv.de, hny/dpa

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.