250.000 karata za Njemačku prodano u tri dana

Bahn: “Potražnja je ogromna”

250.000 karata za Njemačku prodano u tri dana

Deutschlandticket vrijedi od svibnja.
Ali možete ga kupiti od ponedjeljka. Prema Deutsche Bahnu, navala za pretplatu od 49 eura je ogromna. Prometne udruge očekuju više od pet milijuna novih kupaca.
No, ima i kritika na ponudu.

Deutsche Bahn je u prvim danima nakon početka prodaje zabilježio veliku potražnju za pretplatom od 49 eura za lokalni i regionalni javni prijevoz. “Potražnja je ogromna. U prva tri dana pretprodaje samo od željeznica kupljeno je 250.000 karata za Njemačku”, kaže regionalni direktor transporta Evelyn Palla za “Bild am Sonntag”. “U ponedjeljak smo imali dvostruko više posjeta nego inače na našoj web stranici.”

Prodaja karti, koje vrijede od svibnja, počela je prošlog ponedjeljka. Može se kupiti i kod svih ostalih regionalnih prijevozničkih tvrtki i udruga.

Nova Deutschlandticket omogućuje putovanja diljem zemlje u autobusima i vlakovima lokalnog i regionalnog javnog prijevoza. Dostupna je samo kao mjesečna pretplata i izdaje se kao kartica s čipom ili karta za mobitel. Privremeno do kraja godine bit će dostupne i papirnate karte, ali one moraju biti digitalno kontrolirane. Papirnato rješenje uvedeno je za udruge kojima još treba neko vrijeme za digitalizaciju. Pretplatom se želi regionalni i lokalni javni prijevoz učiniti atraktivnijim i pristupačnijim.

No, ima i kritika na ponudu. Prošle je godine velika potražnja za kartom od 9 eura već dovela lokalni javni prijevoz do krajnjih granica i dalje. “Autobusi i vlakovi već su prepuni, posebno u vrijeme najveće gužve, ponuda u ruralnim područjima je slaba, a posvuda nedostaje osoblja”, rekao je Stefan Körzell, član uprave Njemačke konfederacije sindikata. Stoga je glavni prioritet osigurati dovoljno novca za lokalni javni prijevoz. Udruženje njemačkih prijevozničkih poduzeća pretpostavlja da će Deutschlandticket donijeti oko 5,6 milijuna novih kupaca. Prema predviđanjima, jedanaest milijuna postojećih korisnika pretplate prijeći će na model pretplate od 49 eura.

Iznad svega, putničke udruge poput Pro Bahna zahtijevaju proširenje infrastrukture i više vozila i osoblja kako bi uopće mogli zadovoljiti veliku potražnju. Čak ni besplatni lokalni prijevoz nema koristi ako ponuda nije kvalitetna, naglasio je nedavno počasni predsjednik Pro-Bahna Karl-Peter Naumann. “Njemačkoj je sada potrebna ofenziva širenja autobusa i vlakova kako bi ova karta postala prava alternativa vlastitom automobilu za više ljudi”, rekla je Marion Tiemann, stručnjakinja za mobilnost pri Greenpeaceu.

Izvor: ntv.de, hny/dpa

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.