Vozači kamiona nastavljaju štrajk na benzinskoj postaji pored autoputu A5

Špediter ponovno pušten na slobodu.

N&P:D.A.

Vozači kamiona nastavljaju štrajk na benzinskoj postaji pored autoputa A5

Na odmorištu u južnom Hessenu istočnoeuropski vozači kamiona danima štrajkaju
jer kažu da im se ne isplaćuju plaće. Poljski špediter dolazi sa zaštitarskom tvrtkom i prijeti vozačima – nakon incidenta svi završavaju u pritvoru njemačke policije.
Političari i sindikati se solidariziraju sa vozačima.

Štrajk istočnoeuropskih vozača kamiona, koji traže neisplaćene plaće od svojih poljskih kupaca, nastavlja se na benzinskoj postaji na autocesti u južnom Hessenu. Tamo već danima štrajka 50-ak vozača kamiona. Podržavaju ih Savjetodavna mreža za poštenu mobilnost i njemački sindikalisti. Ali i vozači koji prolaze solidariziraju se s vozačima, koji uglavnom dolaze iz Gruzije i Uzbekistana. Obitelj se zaustavila u servisnoj zoni Gräfenhausen na A5 i donijela vozačima nekoliko kilograma tjestenine i paletu umaka od rajčice. Bilo je tu i uskrsnog kruha i svijeća.

U petak je bilo manje mirno kada je vlasnik poljske autoprijevozničke tvrtke stigao sa zaštitarskom tvrtkom i ekipom snimatelja i pokušao preuzeti svoje kamione. Opsežnom policijskom akcijom spriječen je nasilni obračun s vojnički odjevenim zaštitarima. Bilo je gotovo 20 uhićenja.

U međuvremenu su Špediter i zaštitari opet slobodni. Optuženi su u različitim stupnjevima teškog narušavanja javnog reda i mira, prisile, prijetnje, pokušaja nanošenja opasnih tjelesnih ozljeda i ometanja skupa. Drugih incidenata ne bi trebalo biti: “Policija je stalno na licu mjesta i patrolira”, rekao je predstavnik sindikata Verdi. Predstavnika sindikata Verdi došao je sa crijevom i gorivom, budući da je nekolicini vozača sada nedostajalo dizela i više nisu mogli uključiti pomoćno grijanje noću. – Smrzavaju se u svojim kabinama.

Prve tvrtke ukidaju ugovor sa špediterom

Ohrabrenje za vozače bilo je i iz politike. “Mi kao parlamentarni klub SPD-a solidarišemo se s vozačima kamiona koji su pogođeni izrabljivanjem i bijednim radnim uvjetima i koji štrajkaju isključivo za pravdu i poštene uvjete rada”, rekao je Günther Rudolph, šef parlamentarnog kluba SPD-a u pokrajini Hessen. parlament. Ovo što se dogodilo u petak ne može se dozvoliti u jednoj ustavnoj državi.

“Ne bi trebalo biti takvih paravojnih akcija”, rekao je ministar rada i socijalne skrbi pokrajine Rhineland-Pfalz Alexander Schweitzer koji je posjetio štrajkaše u nedjelju kada su sindikalisti organizirali roštilj za vozače koji štrajkaju u nedjelju kasno poslijepodne. “Raspoloženje je dobro. Jako smo sretni zbog tolike podrške”, rekao je jedan od vozača.

U međuvremenu je peticija vozača upućena klijentima poljske prijevozničke tvrtke počela roditi plodom, rekao je Edwin Atema iz Europskog sindikata transportnih radnika, kojeg su štrajkači imenovali posrednikom. “Prve tvrtke su rekle da su prestale surađivati ​​kada su saznale za uvjete rada.” Iako je ovo prvi uspjeh, Atema je rekao kako se nada da će kompanije sada iskoristiti svoju moć da nametnu plaću vozača.

Izvor: ntv.de, jwu/dpa

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.