Ured za strance (Ausländermat) biti će preimenovan u “Ured za migraciju i integraciju”

Imigracijski ured (Ausländerbehörde) će biti preimenovan

Bildequelle: frankfurt.de

N&P:D.A.

Budući da ime više nije primjereno i aktualno,
zeleno-crvena većina u gradskoj vijećnici želi pronaći novo ime.
Drugi gradovi već su poduzeli ovaj korak.

Anna Hoben

Bremen i Rostock su to učinili, kao i Münster i Nürnberg: preimenovali su svoje imigracijske vlasti u “Ured za migracije” ili “Ured za migraciju i integraciju”. Zeleno-crvena koalicija gradskih vijećnica želi ovo uzeti kao primjer i prijavljuje se i za promjenu imena imigracijskog ureda u Münchenu. Kao glavni imigrantski grad, München bi također trebao pronaći novo, suvremeno ime, traže vladine frakcije. S 28,5 posto, München ima jedan od najvećih udjela stranaca u Njemačkoj. Drugih 16,6 posto ima migrantsku pozadinu.

Naziv “stranci” više ne odgovara društvenoj stvarnosti i kretanjima integracijske politike, stoji u prilogu prijave. Pojam se zapravo odnosi samo na osobe koje ne žive stalno u Njemačkoj. Ali treba ga promatrati kritički kada je riječ o ljudima koji stalno žive u Njemačkoj ili su ovdje rođeni kao djeca imigranata.

Upućujući na druge zemlje, oznaka sugerira da ljudi zapravo ne pripadaju Njemačkoj, “iako mnogi jedva ili uopće ne znaju zemlju porijekla svojih roditelja ili baka i djedova”, objašnjava Grün-Rot. Što se tiče integracijske politike, uporaba izraza “stranac” posljednjih se godina stalno smanjuje. Također se sve manje koristi u administrativnom jeziku.

Izraz “bior za stranace” “više nije moderan” i ima “negativnu konotaciju”, kaže gradski vijećnik SPD-a Cumali Naz. Preimenovanjem njegova grupa želi spriječiti pogrešna tumačenja i iskazati poštovanje i priznanje ljudima s migrantskom pozadinom. Šef parlamentarne skupine Zelenih Dominik Krause također smatra da izraz “više nije aktualan”, a ne dočarava o čemu se zapravo radi: migraciji.

Krause ističe da je njegova parlamentarna skupina u prošlosti učinila više od jednog pritiska na preimenovanje, posljednji put 2015. Odjel okružne uprave (KVR), kojem pripadaju imigracijske vlasti, tvrdio je u to vrijeme da je preimenovanje teško zbog pravnih definicije. Ako danas pitate KVR, to zvuči sasvim drugačije: “Ta je tema ionako na vrhu našeg dnevnog reda”, kaže Hanna Sammüller-Gradl (Zeleni), koja je na dužnost izabrana prošlog ljeta. “Trenutno se jako dobro uklapa jer su imigracijske vlasti u procesu reforme i neke su se stvari već promijenile.”

Uprava za strance posljednjih je godina u više navrata objavljivala negativne naslove. Rečeno je da radi presporo i da nije dovoljno servisno orijentirana. Osobe koje imaju kratkotrajnih problema s boravišnim dokumentima već šest mjeseci mogu rezervirati termin putem interneta ili u sjedištu u Ruppertstraße za isti ili sljedeći dan, umjesto da stoje u dugom redu na šalteru hitne pomoći.

Izvor: sueddeutsche.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.