Porezni odbici za djecu (Freibeträge für Kinder)

Porezni odbici za djecu (Freibeträge für Kinder)

Porezno oslobodenje egzistencijalnog minimuma za dijete postiže se djecjim doplatkom (Kindergeld), odnosno poreznim odbicima za djecu (Freibeträge für Kinder). Do navršene 18. godine života djece svi roditelji imaju bezuvjetno pravo na te odbitke. Nakon navršene 18. godine života djeteta odbici se priznaju pod odredenim uvjetima do 25. godine života djeteta, npr. ako Vaše dijete pohada strukovno obrazovanje.

  • Porezni odbitak za djecu iznosi 5.620 eura za 2022. godinu.
  • Za 2023. godinu iznosi 6.024 eura.
  • Za 2024. godinu iznosi 6.384 eura.

Oba roditelja imaju pravo da im se prizna po jedna polovica poreznog odbitka za djecu. Kao samohrani roditelj pod odredenim uvjetima takoder imate pravo na porezni odbitak za djecu u punom iznosu.

Pored toga postoji još jedan dodatni porezni odbitak za potrebe skrbi, odgoja ili obrazovanja. Ovaj odbitak iznosi 2.928 eura. I ovaj porezni odbitak priznaje se nacelno obama roditeljima, svakome po jedna polovica. Ako sami odgajate maloljetno dijete, udio drugog roditelja može se na zahtjev prenijeti na Vas.

O priznavanju poreznih odbitaka za djecu odlucuje Porezna uprava (Finanzamt). Kada Porezna uprava na osnovi Vaše porezne prijave donosi rješenje o porezu na dohodak, ona provodi provjeru koja je od opcija povoljnija. Ako se djecjim doplatkom ne postiže porezni ucinak koji imaju porezni odbici za djecu, odbici se oduzimaju od Vašeg dohotka i obracunavaju s djecjim doplatkom koji ste vec dobili.

Daljnje detaljne informacije o pojedinacnim davanjima i potporama možete pronaci na web-stranicama Saveznog ministarstva za obitelj kao i na portalu za obitelji (https://familienportal.de/). Koristite i informativnu aplikaciju Saveznog ministarstva za obitelj kojom na osnovi malog broja podataka možete saznati koja obiteljska davanja dolaze u obzir za Vas.

Izvor: Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.