Kako savladati žestoke rasprave na poslu

Savjetnik / Uzmite pauze i slušajte

Kako savladati žestoke rasprave na poslu

Svađanje je često neugodno. Ako teški razgovori na poslu prerastu u žestoke svađe, treba izbjegavati daljnje zaoštravanje. Tako vraćate smirenost i konstruktivnost.

Nova raspodjela zadataka, neslaganja oko nadolazeće prezentacije ili jednostavno suprotstavljena mišljenja: na poslu također može doći do žestokih rasprava s kolegama. Ako su ovi visoki, jedna riječ daje drugu. Možete se naljutiti ili čak zanijeti izjavama zbog kojih ćete kasnije požaliti.

Kako bi se to izbjeglo, André Niedostadek, profesor ekonomskog, radnog i socijalnog prava na Sveučilištu primijenjenih znanosti Harz, savjetuje da usporite – i namjerno zastanete u žestokim raspravama. Možete reći, na primjer: “Daj da to posložim.” Zatim namjerno napravite stanku – i pitate jeste li dobro razumjeli drugu osobu.

Ako ste i sami suočeni s verbalnim propustom, “stani!” praćen namjernom stankom također može biti učinkovito.

Postavljajte otvorena pitanja i slušajte

Također korisno za izbjegavanje podgrijavanja teških razgovora i za razjašnjavanje situacije: postavljajte otvorena pitanja. Možete pitati, na primjer: “Što pod tim mislite? Što pod tim točno mislite?”

Takozvana pitanja “zašto” su nezgodna, prema Niedostadeku: “Mogu biti vrlo korisna za otkrivanje pozadine.” Ali pitanja “zašto” često su imala hitan učinak: “Ona prisiljavaju drugu stranu da se opravda.”

Zvuči lako, ali također može smanjiti pritisak iz napetih situacija i osigurati više međusobnog razumijevanja: Aktivno slušanje osobe s kojom razgovarate. “Kad aktivno slušate, ono što je druga strana rekla nije samo pasivno snimljeno, već se ponavlja vlastitim riječima”, objašnjava stručnjak za pregovaranje i rješavanje sukoba.

Na taj se način također rješavaju neizgovorene, ali rezonantne nijanse. Na primjer, možete reći: “Čini mi se da vas je ova riječ posebno pokrenula, zar ne?”

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.