Zaštita majčinstva (Mutterschutz)

Zaštita majčinstva (Mutterschutz)

Jasmina očekuje dijete – pravo malo čudo! Trudnoća, porod i Paulovi prvi mjeseci života vrlo su posebna faza u njezinom životu. U to vrijeme Jasmini i njezinom djetetu treba posebna zaštita: zaštita majčinstva (Mutterschutz). Ona čuva Paulovo i Jasminino zdravlje za vrijeme trudnoće i dojenja. Osim toga, ona omogućava da Jasmina prije i poslije rodiljnog dopusta i dalje može ići na posao te regulira zaštitu od otkaza. Osigurava i dohodak za razdoblje u kojem Jasmina ne smije raditi. I studentice, učenice i volonterke u okviru Savezne volonterske službe imaju pravo na zaštitu majčinstva.

Osobito u prva tri mjeseca trudnoće postoje opasne situacije za trudnice i njihovo nerođeno dijete. Što ranije Jasmina svog poslodavca informira o trudnoći, to on bolje može osigurati učinkovitu zaštitu majčinstva. Situacije, materijale ili predmete koji ugrožavaju Jasminino ili Paulovo zdravlje, njezin poslodavac mora izbjegavati. Stoga te rizike mora unaprijed identificirati provedbom procjene rizika.

U osobnom razgovoru Jasmina i njezin poslodavac mogu zajedno osigurati uvjete rada koji joj za vrijeme trudnoće odgovaraju. Na taj razgovor ona ima pravo. Ako Jasmina iz zdravstvenih razloga ne smije obavljati određene poslove, može ta to dobiti potvrdu svog liječnika. Prije izricanja zabrane rada Jasminin poslodavac mora provjeriti može li njezine uvjete rada prilagoditi zahtjevima zaštite majčinstva. Kao alternativa, Jasmina eventualno može nastaviti rad na drugom radnom mjestu.

Odgovore na pitanja o zaštiti majčinstva može dati i nadzorna služba koja je nadležna za poduzeće. Ako Jasminin poslodavac ne može isključiti rizike po Jasminino ili Paulovo zdravlje poduzimanjem zaštitnih mjera, ne smije je uključiti u rad. Zabrana rada smije obuhvatiti samo ono što je potrebno za zaštitu njezinog i Paulovog zdravlja. Zabrana rada može biti i ograničena na određene poslove ili radna vremena.

Šest tjedana prije očekivanog datuma poroda počinje rodiljni dopust (Schutzfrist) za vrijeme kojeg Jasmina više ne mora raditi. Datum očekivanog poroda utvrđuje liječnica, liječnik ili primalja. Ako se mali Paul rodi ranije od očekivanog termina, Jasminin rodiljni dopust nakon poroda produžuje se za onoliko dana koliko ih nije koristila prije poroda. S obzirom na to da je Jasmina osiguranica državnog zdravstvenog osiguranja (gesetzliche Krankenversicherung – GKV), za vrijeme rodiljnog dopusta dobiva rodiljnu naknadu (Mutterschaftsgeld)i doplatak poslodavca na rodiljnu naknadu (Arbeitgeberzuschuss). U pravilu ova davanja zajedno iznose koliko i njezin prosječni dohodak u zadnja tri mjeseca prije poroda. Međutim, ako Jasmina to želi, ona može i nastaviti s radom za vrijeme rodiljnog dopusta prije poroda.

odiljni dopust poslije poroda traje osam tjedana u kojima Jasmina ni u kom slučaju ne smije raditi. U određenim slučajevima, kao što su npr. višestruki i prijevremeni porodi, rodiljni dopust traje 12 tjedana. I u ovom razdoblju isplaćuju se rodiljna naknada i doplatak poslodavca na rodiljnu naknadu. ada se rodi dijete s posebnim potrebama, rodiljni se dopust može produžiti na razdoblje do 12 tjedana nakon poroda ako majka za to podnese zahtjev. Kao osiguranica državnog zdravstvenog osiguranja Jasmina ima pravo na pomoć primalje. Po isteku rodiljnog dopusta može, osim toga, dobivati roditeljsku naknadu (Elterngeld) i koristiti roditeljski dopust (Elternzeit).

Jasminino radno mjesto i nakon njezina povratka u poduzeće mora biti usklađeno sa zahtjevima zaštite majčinstva. Doji li ona malog Paula, njezin poslodavac mora prilagoditi uvjete rada tako da nemaju negativan utjecaj na Jasminino i Paulovo zdravlje. Ako to nije moguće, Jasmina ne smije raditi, a umjesto toga dobiva plaću u okviru zaštite majčinstva (Mutterschaftslohn). Do Paulovog prvog rođendana Jasmina također ima pravo na plaćene stanke kako bi mogla dojiti Paula. Druge korisne informacije možete pronaći u našoj brošuri Vodič kroz zaštitu majčinstva.

Izvor: Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.