Dopunski dječji doplatak (Kinderzuschlag)

Dopunski dječji doplatak (Kinderzuschlag)

N&P: D.A.

Dopunski dječji doplatak dobivaju roditelji koji zarađuju dovoljno za sebe, no čiji je dohodak nedovoljan ili jedva dovoljan za pokrivanje svih potreba obitelji. Dopunski dječji doplatak iznosi najviše 250 eura mjesečno po djetetu. Isplaćuje se za svako nevjenčano dijete do navršene 25. godine života ako ispunjavate sljedeće uvjete: Za dotično dijete morate primati dječji doplatak (Kindergeld). Osim toga, Vaš dohodak ne smije biti manji od određenog minimuma koji iznosi 900 eura bruto za parove i 600 eura bruto za samohranog roditelja.

Osim toga, možete dobivati dopunski dječji doplatak i u slučaju da Vaš dohodak od nesamostalnog rada ili samostalne djelatnosti, dopunski dječji doplatak i naknada za stanovanje (Wohngeld) zajedno iznose do 100 eura manje od davanja na koja biste imali pravo na osnovi Druge knjige Socijalnog zakonika (SGB II). Od dohotka Vaše djece, npr. uzdržavanja ili predujma za uzdržavanje, uračunava se samo 45 posto u dopunski dječji doplatak. Podnošenje zahtjeva se također isplati ako ste samohrani roditelj i ako imate mali dohodak.

Uz dopunski dječji doplatak možete dobivati davanja za obrazovanje i socijalnu uključenost, npr. besplatno sudjelovanje u zajedničkom ručku u školama i jaslicama/vrtićima te paket za školske potrepštine u iznosu od 174 eura.

Osim toga, osobe koje primaju dopunski dječji doplatak ili naknadu za stanovanje oslobođene su od plaćanja troškova boravka u jaslicama/vrtićima. Za dobivanje dopunskog dječjeg doplatka morate podnijeti pisani zahtjev Fondu za pomoć obiteljima (Familienkasse) Savezne agencije za zapošljavanje (Bundesamt für Arbeit). Imate li eventualno pravo na dopunski dječji doplatak, možete provjeriti interaktivnom aplikacijom „KiZ-Lotse“ Fonda za pomoć obiteljima. Na www.kiz-digital.de možete ispuniti obrasce za zahtjev i online.

Daljnje detaljne informacije o pojedinačnim davanjima i potporama možete pronaći i na portalu za obitelji Saveznog ministarstva za obitelj. Koristite i informativnu aplikaciju Saveznog ministarstva za obitelj kojom pomoću nekoliko podataka možete saznati koja obiteljska davanja dolaze u obzir za Vas. 

Izvor: Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.