Zašto muškarci umiru ranije od žena?

zdravlje muškaraca

Zašto muškarci umiru ranije od žena?

Kako muškarci stare, neki muškarci gube Y kromosom u dijelu svojih stanica.

Bez toga su osjetljiviji na određene bolesti.

No, je li i zbog toga manje ostare?

Prema Saveznom uredu za statistiku, očekivani životni vijek muškaraca i žena kontinuirano se povećavao posljednjih desetljeća, ali jedna razlika ostaje: u prosjeku muškarci još uvijek umiru oko pet godina ranije od žena. Mogući razlog tome mogao bi biti Y kromosom.

Stanice mogu izgubiti Y kromosom

Takozvani X i Y kromosomi pripadaju genetskim informacijama u našim tjelesnim stanicama. Žene obično imaju dva X kromosoma u svojim stanicama, dok muškarci imaju samo jedan – i dodatni Y kromosom. Ovo je znatno manje od X kromosoma i osigurava razvoj muških spolnih karakteristika u embriju. Međutim, Y kromosom se kod muškaraca može izgubiti tijekom diobe stanica tijekom života.

To je u stručnim krugovima poznato već dulje vrijeme. Ova mutacija nije sasvim bezopasna, objašnjava kardiolog Andreas Zeiher, koji istražuje tu temu u Sveučilišnoj bolnici u Frankfurtu: “U posljednje dvije ili tri godine provedene su studije koje su pokazale da ako izgubite ovaj Y kromosom, imate ga češće Kardiovaskularne bolesti, također češće Alzheimerova bolest, dijabetes i klasična bolest makularna degeneracija povezana sa starenjem. Dakle, kada vam vid polako blijedi. I nadovezujući se na to, prirodno ste pomislili: Kako to može biti?”

Uglavnom pogođene krvne stanice

Gubitak kromosoma Y događa se prvenstveno u krvotvornim stanicama, koje proizvode milijarde krvnih stanica u koštanoj srži svaki dan, objašnjava Zeiher. Ako takva krvna matična stanica izgubi svoj Y kromosom, svi njezini potomci također neće imati Y kromosom, a često će čak proizvesti više novih krvnih stanica od drugih.

Prema Zeiheru, oko 40 posto muškaraca starijih od 70 godina pogođeno je ovom mutacijom, dok je ta brojka za 45-godišnjake samo oko pet posto. Međutim, ne gube sve krvne matične stanice kromosom Y; takozvani mozaik stanica s različitim oblicima genetskih informacija.

Sve je vezano uz probleme sa srcem

Istraživački tim predvođen kardiologom sada želi saznati koje su promjene u tim stanicama kao rezultat nedostatka Y kromosoma. Uključivanje ili isključivanje gena moglo bi pokrenuti patološke procese u tijelu.

Kako bi to učinili, istraživači redovito ispituju uzorke krvi starijih muških pacijenata sa srčanim problemima i traže stanice kojima nedostaje Y kromosom. To pokazuje da su krvne stanice bez Y kromosoma znatno češće kod muškaraca sa srčanim bolestima nego kod zdravih muškaraca.

Promjene na organima

U eksperimentima na životinjama, istraživačka skupina u SAD-u već je uspjela pokazati važnu ulogu Y kromosoma u zdravlju. Krvne stanice bez Y kromosoma izazvale su upalne procese kod životinja – ne samo u srcu, već iu plućima i bubrezima.

Rezultat: tkivo se mijenja u ožiljno tkivo, takozvana fibroza. Takvi ožiljci čine srce krućim i manje sposobnim za pumpanje, prema Zeiheru. Još uvijek nije konačno razjašnjeno može li se proces prenijeti i na ljude. Ali stanice pacijenata u Sveučilišnoj bolnici u Frankfurtu također su proizvele više tvari koje izazivaju upalu: “Stoga vjerujemo da se nalazi s miševa mogu prenijeti na ljude.”

Još nema terapije

Još uvijek ne postoji terapija za posljedice nedostatka Y kromosoma. Također nije poznato može li se spriječiti gubitak Y kromosoma. Ali postoje određene životne navike koje potiču gubitak. Kardiolog Zeiher stoga muškarcima preporučuje tjelesnu aktivnost, ne pušenje i izbjegavanje stresa.

Frankfurtski tim se nada da će otkriti daljnje posljedice nedostatka Y kromosoma u tijelu i moći razviti terapije protiv povezanih medicinskih problema.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.