Kako konstruktivno pristupiti sporovima

Savjetnik / Sukobi na poslu

Kako konstruktivno pristupiti sporovima

Tko se stalno sukobljava s kolegama na poslu, uskoro će na posao odlaziti s bolovima u trbuhu.
Najvažnije je smireno pristupiti sporovima. Što pomaže?

Društveni sukobi najveći su faktor stresa za ljude. Svako ljudsko biće ima određene vrijednosti koje, kada su narušene, uzrokuju njegovu eksploziju. Jednu osobu jako ljuti nepravda, drugu neobvezujuća priroda, a drugima smeta netočnost ili nepoštovanje. Prepoznavanje onoga što vam smeta prvi je korak ka sigurnom rješavanju sukoba. Jer tada se možete izvući iz situacije – a ne reagirati impulzivno kada netko pritisne određene tipke.

Ali sukobi na radnom mjestu smanjuju raspoloženje i utječu na učinak tima. Ali koliko također ovisi o načinu na koji vodimo rasprave. Zaposlenici ovdje mogu raditi na vlastitom stavu.

Jella Heptner, psihologinja rada strukovne udruge za energetiku, tekstil, elektroniku i medijske proizvode (BG ETEM) u časopisu “Profi” (broj 02/2022) daje savjete za škakljive razgovore:

Komunicirajte u razini očiju: Osobito u sporovima, drugu osobu trebate shvatiti ozbiljno i pokazati iskren interes. Najbolje je osigurati da udio govora obje strane bude uravnotežen.

Ne shvaćajte sve osobno: čak i ako vas kritika ili ljutnja drugih u početku bole – u konfliktnim situacijama važno je ne shvaćati svaku riječ osobno. Bolje: pustite da se prvo odmori, a kasnije potražite objektivan razgovor.

Budite oprezni s procjenama učinka: također je važno prenijeti kritiku drugima s taktom. Heptner savjetuje formuliranje objektivnih opažanja. Stoga umjesto “Radite presporo” recite: “Morao sam dugo čekati na vaše pripreme. Zbog toga sam zakasnio. Kako to možemo učiniti bolje?”

Pretpostavka dobrih namjera: U ovom kontekstu, može pomoći svjesno pretpostaviti da druga osoba ima dobre namjere. Na taj način zaposlenici izbjegavaju da se naljute ili povrijede u razgovoru.

Pronađite dobar zaključak: Čak i ako se razgovor zahuktava, pokušajte ga dobro završiti. Heptner također savjetuje da nakon toga razmislite o vlastitom ponašanju u razgovoru. Jeste li pridonijeli dobroj atmosferi ili ne? Sporovi i sukobi tako mogu postati proces učenja.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.