Nastavak isplate plaće u slučaju bolesti nakon otkaza?

Presuda iz Zakona o radu

Nastavak isplate plaće u slučaju bolesti nakon otkaza?

Ako zaposlenici prijave da su bolesni kod otkaza, može se pojaviti sumnja da je nesposobnost za rad samo lažirana. Međutim, poslodavci nisu uvijek u mogućnosti prekinuti nastavak isplate plaća.

Poslodavac ne može odbiti nastavak isplate plaće samo iz razloga što bolovanje radnika s otkazom traje točno do isteka radnog odnosa. To proizlazi iz odluke Državnog suda za rad (LAG) Donje Saske (Az.: 8 Sa 859/22).

U konkretnom slučaju o kojem izvještava specijalizirani portal Haufe.de, zaposlenik agencije za privremeno zapošljavanje koji nedavno nije bio zaposlen prijavio je četverodnevno bolovanje uz potvrdu o nesposobnosti za rad (AU). Dan kasnije dobio je obavijest o otkazu na kraju mjeseca. Slijedom toga, zaposlenik je predočio još dvije potvrde o nesposobnosti za rad u kojima je navedeno da je na bolovanju točno do isteka radnog odnosa.

Poslodavac joj je tada odbio nastaviti isplaćivati ​​plaću. Sumnjao je da je zaposlenica zapravo nesposobna za rad. Zaposlenica je naposljetku sudskim putem zatražila nastavak isplate plaće – s uspjehom.

Relevantan je kronološki slijed

LAG Donja Saska presudio je u drugom stupnju (niži stupanj: Radni sud Hildesheim, Az: 2 Ca 190/22) da poslodavac mora isplatiti nepodmirene plaće. Prema načelima Saveznog suda za rad (BAG), dokazna vrijednost bolovanja može biti uzdrmana ako zaposlenik dobije bolovanje odmah nakon prekida, a očekivano trajanje bolovanja pokriva vrijeme do kraja radnog odnosa. odnos. Međutim, kronološki slijed je u ovom slučaju bio drugačiji: prvo je zaposlenik javio da je bolestan, a tek onda je poslodavac dao otkaz.

Slijedom toga, tužitelj nije mogao biti motiviran samo otkazom od poslodavca da posjeti liječnika kako bi mu se izdao AU. Činjenica da je tužitelj samo jedan dan nakon prestanka radnog odnosa bio sposoban za rad i da je počeo raditi kod novog poslodavca, sa stajališta komore koja vodi predmet, “(još) nije dovoljna ” radi utvrđivanja dokazne vrijednosti nesposobnosti za rad tresti.

LAG je odobrio reviziju BAG-a. Presuda dakle još nije pravomoćna.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.