Zaštitne organizacije za prava potrošača savjetuju promjenu dobavljača energenata (Gas, Struja)

Cijene struje i plina padaju

Zaštitne organizacije za prava potrošača savjetuju promjenu dobavljača energenata (Gas, Struja)

Nakon prošlogodišnjih šokova cijena struje i plina, situacija za korisnike iz kategorije kućanstva ponovno se popravila. Potrošači se sada mogu vratiti na dobavljače čije su cijene ponekad znatno niže od graničnih cijena električne energije (40 centi po kilovatsatu) i plina (12 centi po kilovatsatu). Pregled dole.

Cijene električne energije su pale

“Cijene električne energije u kućanstvima za nove kupce kontinuirano padaju od prosinca 2022.”, kaže stručnjak za tržište električne energije Mirko Schlossarczyk iz konzultantske tvrtke Enervis. Trenutne ponude su manje od 30 centi po kilovatsatu. “Međutim, za postojeće korisnike iu osnovnoj usluzi razina cijena je osjetno viša i trenutno iznosi nešto više od 40 centi.” Te su cijene tek neznatno pale posljednjih mjeseci.

Uzroci pada cijena

Prema Schlossarczyku, glavni razlog pada cijena električne energije za krajnje korisnike je značajan pad veleprodajnih cijena na burzama električne energije. “Glavni pokretač za to je ogroman pad cijene plina na spot tržištu, koja je sada oko 25 do 30 eura po megavat satu, što je ispod predratne razine.” Stručnjak vidi još jedan uzrok u naglom porastu udjela isplative električne energije iz vjetroenergije i solarnih sustava u posljednjih nekoliko mjeseci.

Osnovne tarife opskrbljivača često su još uvijek iznad granice cijene električne energije

Prema portalu za usporedbu Check24, 76 posto tarifa električne energije u osnovnoj opskrbi unatoč sniženjima i dalje je iznad cjenovne kočnice. U alternativnoj opskrbi, s druge strane, 88 posto tarifa već je jeftinije od cjenovne kočnice, kaže glasnogovornik. Uz godišnju potrošnju od 5000 kilovatsati, novi kupci plaćali su prosječno 31,4 centa po kilovatsatu alternativnim opskrbljivačima. U osnovnoj je, pak, usluzi 43,2 lipe. Za usporedbu: prema udruženju energetske industrije BDEW, prosječna cijena električne energije u Njemačkoj u lipnju 2021. bila je nešto ispod 32 centa.

Portal za usporedbu uočava trend sniženja cijena

Ali nešto se događa i s osnovnim dobavljačima, odnosno dobavljačima u regiji s najviše kupaca. Prema riječima glasnogovornika, usporedni portal Verivox “trenutačno vidi jasan trend prema smanjenju cijena”. Ali još uvijek ima nekih povećanja. Portal je do sada zabilježio 94 pojeftinjenja električne energije u prosjeku za 12 posto za mjesece lipanj, srpanj i kolovoz, ali istovremeno i 9 poskupljenja u prosjeku za 36 posto.

Sljedećih mjeseci Schlossarczyk i dalje očekuje cijene od 28 do 30 centi za nove kupce. U slučaju postojećih ugovora s kupcima iu osnovnoj usluzi, s druge strane, pretpostavlja da će doći do osjetnih sniženja cijena, a time i do približavanja razina cijena.

Razloge razlike u cijeni

“Razlozi cjenovnih razlika u cijenama krajnjih potrošača leže u strategiji nabave opskrbljivača energentima”, objašnjava stručnjak. Dobavljači su u pravilu na vrijeme napravili zalihe na burzama kako bi kompenzirali ekstremne oscilacije cijena i kako ih ne bi morali izravno prenositi krajnjem kupcu. „Međutim, ova strategija zaštite ima za posljedicu da mnogi opskrbljivači tek s odgodom mogu prenijeti burzovne cijene električne energije, koje su u međuvremenu pale, na svoje postojeće kupce, budući da još uvijek postoje veći obujmi trgovanja iz razdoblja visokih cijena. u ljeto i jesen 2022. u portfelju.” Trenutačne cijene za nove kupce, s druge strane, jeftinije su jer je njihov datum isporuke neizbježan, a te su količine isporuke uvelike određene trenutačno osiguranim količinama za trgovanje.

Cijene plina su pale
Prema Verivoxu, cijene plina također padaju. U osnovnoj usluzi portal je dosad za lipanj, srpanj i kolovoz zabilježio 75 sniženja cijena u prosjeku 17 posto. Devet komunalnih poduzeća najavilo je poskupljenja, i to za 9 posto. Check24 je od siječnja zabilježio već 106 sniženja cijene plina u osnovnoj opskrbi. Unatoč ovim sniženjima, 90 posto tarifa plina u osnovnoj opskrbi i dalje je iznad granične cijene plina, izvještava tvrtka. U prosjeku su tamošnji potrošači kilovatsat prirodnog plina plaćali 13,3 centa. Nasuprot tome, 80 posto tarifa u alternativnoj opskrbi već je jeftinije od cjenovne kočnice. Check24 daje prosjek od 9,4 centa. Za usporedbu: prema BDEW-u, prosječna cijena plina u Njemačkoj u lipnju 2021., dakle prije početka energetske krize, iznosila je dobrih 6 centi po kilovatsatu.

Što zagovornici potrošača kažu o kretanju cijena energije?

“Preporučamo promjenu dobavljača”, kaže Christina Wallraf, energetski stručnjak u potrošačkom centru u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Cijene za nove kupce su “već opet sasvim prihvatljive”. Nisu samo diskonti trenutno iza ugla s niskim cijenama, već i komunalna poduzeća ili njihovi prodajni brendovi. “Ako želite ostati lojalni općinskom komunalnom poduzeću, onda možete prvo tražiti posebne tarife u općinskom komunalnom poduzeću.” Gotovo svaki osnovni opskrbljivač ima posebne tarife, koje su obično jeftinije od osnovne opskrbne tarife. Wallraf je istaknuo da sada ima više ponuda za kupce električne energije noćnog skladištenja i dizalice topline, nakon što je samo nekoliko dobavljača prošle godine povremeno oglašavalo nove kupce.

Svatko tko želi mijenjati trebao bi kritički preispitati postojeći ugovor. Važno je saznati preostali rok i otkazni rok kako biste pronašli pravo vrijeme za promjenu pružatelja. “Ako ste trenutno u osnovnoj službi, ugovor se može raskinuti u bilo kojem trenutku, uzimajući u obzir zakonski rok od dva tjedna.”

Usporedba tarifa putem portala za usporedbu cijena energenata

Savjetovalište za potrošače savjetuje korisnicima portala za usporedbu individualnu prilagodbu prije usporedbe tarifa. Prema poruci, filter “opcija izravne promjene putem portala” trebao bi biti prikazan kako bi se prikazalo što više tarifa. Potrošači bi se također trebali pobrinuti da su uključena ugovorna jamstva za cijene u slučaju da sljedeće zime cijene energije ponovno porastu. Uz pomoć kratke internetske pretrage, oni koji žele prijeći trebali bi provjeriti i je li pružatelj u prošlosti privukao negativnu pažnju.

Mogu li zimske cijene energije ponovno porasti?

Stručnjak za energetsko tržište Schlossarczyk smatra da je to malo vjerojatno. “Samo zbog price cap-a u maloprodajnom cjenovnom segmentu limit opterećenja za korisnike kućanstva je ograničen do travnja 2024. godine”, kaže. Eksplozije cijena za korisnike kućanstva u nadolazećoj jeseni i zimi neće biti.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.