Mora li se šefov SMS pročitati i odgovoriti izvan radnoga vremena?

Zakon o radu u slobodnom vremenu

Mora li se šefov SMS pročitati i odgovoriti izvan radnoga vremena?

Ako se poslodavac javlja svom zaposleniku u njegovo slobodno vrijeme!
Smijete li zanemarite tekstualnu poruku nadređenog izvan radnog vremena?
Državni radni sud Schleswig-Holsteina ima odgovor na to pitanje.

Zaposlenik u svoje slobodno vrijeme ne mora čitati nikakav poslovni SMS. To je odlučio Državni radni sud Schleswig-Holsteina (LAG) u presudi koja je sada objavljena u rujnu 2022. Slučaj se odnosio na kratkoročne promjene rasporeda za hitnu pomoć. Prethodno je “Der Spiegel” izvijestio o presudi (Az.: 1 Sa 39 öD/22).

Glavno pitanje u ovom slučaju bilo je je li bolničar u slobodno vrijeme morao reagirati na kratkotrajnu promjenu rasporeda dežurstava za sljedeći dan. U dva takva slučaja nije ga se moglo dobiti telefonom ili SMS-om, au jednom slučaju niti putem e-maila i prijaviti njegovim službama kako je prvotno planirano. Poslodavac je ponašanje svog zaposlenika ocijenio neopravdanim izostankom te mu je prvo izrekao opomenu, a potom pismenu opomenu (Abmahnung).

Na početku službe stvari izgledaju drugačije

Hitna bolničar izašao je pred radni sud (ARBG) i poražena. Nakon žalbe, regionalni radni sud presudio je u korist muškarca. Prema presudi, prema LAG-u, poslodavac je morao računati s činjenicom da je tužitelj primio na znanje SMS koji mu je poslan tek kada je stupio na posao. Jer tek u tom trenutku tužitelj je dužan baviti se svojim poslom, što uključuje i čitanje službenih poruka koje je dobio od svog poslodavca u slobodno vrijeme.

Sud je presudio da tužitelj nije postupao u zlonamjerno. Pravo na nedostupnost služi ne samo zaštiti zdravlja zaposlenika, već i zaštiti osobnosti. “Jedno je od najvažnijih osobnih prava da osoba sama odlučuje kome želi biti dostupna u to vrijeme ili ne.” Budući da nije povrijedio radne obveze, upozorenje bi se, smatra sud, također trebalo ukloniti iz personalnog dosjea.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.