Moram li biti dostupan na godišnjem odmoru?

Zakon o radu u slobodnom vremenu

Moram li biti dostupan mome poslodavcu na godišnjem odmoru?

Ako ste na odmoru, ne želite gubiti vrijeme razmišljajući o poslu.
Ali što ako poslodavac iznenada nazove?

Zaposlenici ne moraju biti dostupni poslodavcu kada su na godišnjem odmoru. Bund-Verlag to objašnjava pozivajući se na Savezni zakon o praznicima. Time se regulira pravo na godišnji odmor. Zaposlenici stoga moraju biti u potpunosti oslobođeni od posla slobodnim danima. Odgovaranje na telefonske pozive ili e-mailove bilo bi u suprotnosti s rekreativnom svrhom odmora.

Posebna pravila u radnom ugovoru

Ako u ugovoru o radu postoji klauzula koja propisuje da zaposlenici moraju biti dostupni na odmoru cijelo vrijeme ili po satu, treba provjeriti je li to pravilo dopustivo, savjetuje Bund-Verlag.

Prema presudi Saveznog suda za rad iz 2000. (Az. 9 AZR 405/99), takvi su sporazumi u ugovorima o radu redovito nedopušteni. Prema Bund-Verlagu, to se u svakom slučaju odnosi na 24 radna dana na koja svaki zaposlenik ima pravo kao zakonski minimalni odmor.

Međutim, mogu postojati posebna ugovorna pravila za sve dodatne dane godišnjeg odmora koje dobrovoljno odobri poslodavac. Poslodavac bi tada mogao zahtijevati da zaposlenici budu dostupni i na godišnjem odmoru.

Pristupačnost u hitnim slučajevima

Osim takvih posebnih klauzula u ugovoru o radu, prema informacijama, postoje neke iznimne situacije u kojima poziv ili kontakt poslodavca može biti opravdan. Zamislivo je, na primjer, da samo zaposlenik zna hitno potrebnu lozinku ili da se dogodi slična hitna situacija.

Inače, ako tko ignorira poziv ili kontakt poslodavca ne mora se bojati otkaza, stoji u članku. Raskid povezan s ponašanjem zahtijeva prethodno upozorenje. Međutim, zaposlenici koji su na godišnjem odmoru ne mogu se optužiti za kršenje obveza iz radnog prava.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.