Njemačka ekonomija skliznula je u recesiju

BDP pada drugi put zaredom

Njemačka ekonomija skliznula je u recesiju

Njemačko gospodarstvo je u zimskim mjesecima skliznulo u recesiju. Inflacija, koja je još uvijek visoka, opterećuje potrošačku potrošnju i usporava gospodarsku proizvodnju.

Njemačko gospodarstvo je u prvom kvartalu palo. Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu revidirao je svoju prvu procjenu s kraja travnja naniže s 0,0 posto na minus 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Nakon što je BDP krajem 2022. godine već skliznuo u minus, njemačko gospodarstvo zabilježilo je dva negativna kvartala zaredom, rekla je Ruth Brand, predsjednica Saveznog ureda za statistiku. Prema uobičajenoj definiciji, gospodarstvo je u recesiji ako postoje dva uzastopna tromjesečja s padom gospodarske proizvodnje.

Izgledi prigušeni

No, to ne znači da će godina u cjelini biti negativna. Ponajviše zahvaljujući blagoj zimi, nisu se ostvarili najgori scenariji – poput nedostatka plina koji bi ostavio duboke ožiljke. Ipak, prema mišljenju stručnjaka, izgledi za najveće europsko gospodarstvo su skromni za cijelu godinu. Međunarodni monetarni fond pretpostavlja da će se gospodarski rast vjerojatno kretati oko nulte crte.

Presudna će vjerojatno biti visoka stopa inflacije, koja je u travnju u Njemačkoj još iznosila 7,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. “Veliki porast cijena energije uzeo je danak u zimskim mjesecima. Nažalost, temeljnog poboljšanja nema na vidiku jer nakon jučerašnjeg pada ifo poslovne klime, svi važni vodeći pokazatelji u proizvodnom sektoru sada padaju”, kaže šef Commerzbanka. ekonomist, Jörg Krämer.

Potrošnja je znatno pala

Osobito je u prva tri mjeseca ove godine pala osobna potrošnja za 1,2 posto. Visoka inflacija nagriza kupovnu moć potrošača. Prema podacima, privatna kućanstva manje su trošila na hranu i piće, odjeću, obuću i namještaj nego u prethodnom tromjesečju.

“Pod teretom goleme inflacije njemački su potrošači pali na koljena i sa sobom povukli cijelo gospodarstvo”, ocijenio je Andreas Scheuerle iz Deka-Bank. Državna potrošnja također je pala za gotovo pet posto u odnosu na prethodni kvartal.

Ovo mora razdrmati kancelara”

Savezni ministar financija Christian Lindner rekao je s obzirom na slabe ekonomske podatke: “Ovo je mandat za političare.” Njemačka prijeti skliznuti na mjesta za ispadanje. Kako bi se tome suprotstavila, vlada će ubrzati procese planiranja i odobravanja te privući više kvalificiranih radnika. Kancelar Olaf Scholz promicao je povjerenje: “Izgledi za njemačko gospodarstvo su vrlo dobri.” Ministar gospodarstva Robert Habeck istaknuo je da je trenutna situacija ponajprije posljedica velike energetske ovisnosti o Rusiji. Borimo se za izlazak iz ove krize, rekao je političar Zelenih.

Oporba je kritizirala ekonomsku politiku semaforske vlade. “To mora probuditi kancelarku”, rekao je predsjednik CDU-a Friedrich Merz. “Način na koji njegov semafor radi, mnoge tvrtke sumnjaju u budućnost Njemačke kao poslovne lokacije.” O kancelarovoj “usuglašenoj akciji” sa socijalnim partnerima u suzbijanju inflacije “mjesecima” se ništa ne čuje. “Visoke cijene energenata i nepostojanje jasne linije u gospodarskoj politici uznemiruju poduzetnike i zaposlenike”, rekao je Merz. “Do sada semafor mora prestati lijepo govoriti o situaciji”, tvitao je Jens Spahn, potpredsjednik parlamentarne skupine Unije. Gospodarsko čudo neće pasti s neba.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.