Nedostatak kvalificiranih radnika u svakom šestom zanimanju

Savezna agencija za zapošljavanje

N&P: D.A.

Nedostatak kvalificiranih radnika u svakom šestom zanimanju

Prema Saveznoj agenciji za zapošljavanje, kvalificirani radnici nedostaju u 200 od oko 1200 zanimanja u Njemačkoj – 52 zanimanja više nego prethodne godine. Osobito su pogođeni njegovateljica, skrb o djeci i građevinska industrija.

U svakom šestom zanimanju u Njemačkoj nedostaje kvalificiranih radnika. To je rezultat analize Savezne agencije za zapošljavanje (BA). Sukladno tome, postojalo je usko grlo u 200 od približno 1200 zanimanja ocjenjivanih prošle godine. To je 52 više nego godinu dana ranije, rekli su nadležni u Nürnbergu. To znači da je broj zanimanja s uskim grlom porastao na novi vrhunac.

Prema analizi, nedostatkom kvalificiranih radnika posebno su pogođena zanimanja medicinskih sestara, profesionalnih vozača, liječnika specijalista, građevinske i obrtničke struke, njegovateljske, automobilske i informatičke struke. U odnosu na prethodnu godinu, u 2022. godini dodane su hotelske ili ugostiteljske usluge, metalne konstrukcije i vozači autobusa. Prema studiji, polovica slobodnih radnih mjesta prošle godine odnosila se na jedno od ovih zanimanja s nedostatkom kvalificiranih radnika.

Ponuda i potražnja se drastično razilaze

No, studija jasno pokazuje kolika je razlika između ponude i potražnje kada je riječ o popunjavanju radnih mjesta: od kvalificiranih radnika koji su prijavljeni kao nezaposleni samo 26 posto tražilo je posao u nekom od uskih zanimanja. Prema BA, u ovom dijelu tržišta rada sve je veći nedostatak kvalificiranih radnika u odnosu na prethodne godine.

Međutim, nema dokaza o općem nedostatku radne snage. Zapošljavanje i zapošljavanje podložno socijalnim doprinosima značajno bi se povećalo 2022. godine. Nedavno je stopa nezaposlenosti lagano pala na 5,5 posto u svibnju. Ipak, potrebe tvrtki za novim radnicima i dalje rastu. U četvrtom tromjesečju prošle godine IAB anketa o zapošljavanju zabilježila je još jedan rekord s gotovo dva milijuna slobodnih radnih mjesta.

Za analizu nedostatka kvalificiranih radnika, Federalni zavod za zapošljavanje razmatra oko 1200 područja zanimanja i vrednuje ih na temelju ukupno 14 pokazatelja. O zanimanju s uskim grlom govorimo kada šest pokazatelja dominantno ukazuje na usko grlo. To uključuje, na primjer, duljinu vremena u kojem su registrirana radna mjesta popunjena, stopu nezaposlenosti za pojedino radno mjesto i kretanje plaća. Uz zanimanja s uskim grlom, još je 157 kategorija zanimanja pod nadzorom prema BA zbog visoke bodovne vrijednosti.

Umjetna inteligencija

Drugi izazov na tržištu rada je umjetna inteligencija (AI), koja je trenutno u velikom porastu. Prema UN-ovoj razvojnoj agenciji UNDP, zemlje svijeta moraju se pojedinačno bolje pripremiti za očekivane promjene. Države s mladim stanovništvom morale bi se nositi s potpuno drugačijim izazovima od starijih društava zbog mogućeg gubitka posla, rekao je šef UNDP-a Achim Steiner iz novinske agencije dpa. “I kao i uvijek, mnogo je vjerojatnije da društvo koje se priprema za ovo neće na neki način automatski skliznuti u ovu situaciju, već može osmisliti tranzicijske strategije koje će vjerojatnije izvući korist.”

Kada se traže načini za ovladavanje novom tehnologijom, ubuduće će se morati ispitati “mnogo pažljivije i na diferenciraniji način” na koju bi vrstu poslova moglo utjecati, koja bi se mogla eliminirati, a koja bi se mogla novootvoriti. Također je važno da se ne stvaraju lažni poticaji za još bržu automatizaciju. Kao primjer takvih lažnih poticaja Steiner, najviši njemački predstavnik u UN-u, naveo je činjenicu da se ljudski rad općenito više oporezuje od mehaniziranog rada koji obavljaju roboti.

Svjetski ekonomski forum procjenjuje da će u sljedećih pet godina doći do značajnih promjena u četvrtini svih radnih mjesta zbog brzog tempa razvoja umjetne inteligencije. Posebno su pogođeni sektori medija i zabave, javne uprave, obrazovanja, poljoprivrede, zdravstva, energetike, proizvodnje te hotelijerstva i ugostiteljstva. Sukladno tome bit će novih uloga prvenstveno u području tehnologije i digitalizacije.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.