Točenje goriva na autoputu skuplje je i do 70 Eurocenta

“To je jednostavno bezobrazno”

N&P: D.A.

Točenje goriva na autoputu skuplje je i do 70 Eurocenta

Čini se da se situacija na tržištu goriva smiruje, no istraga ADAC-a vjerojatno će ponovno izazvati nezadovoljstvo među vozačima. Razlike u cijenama goriva na autocestama i izvan njih jako variraju: ako krenete na vrijeme, možete uštedjeti 20 eura.

Ako na putu do ljetovanja točite na benzinskoj postaji na autocesti, često platite znatno više. Rezultat je to istraživanja ADAC-a koji je usporedio cijene na odmorištima s onima na benzinskim crpkama na sljedećem izlazu. Moguće su razlike u cijeni veće od 20 eura po punjenju spremnika.

Podaci su prikupljeni tijekom trenutnog testiranja ADAC-ovog servisnog područja u ožujku. U to je vrijeme bila prosječna ušteda od nešto manje od 42 centa po litri za E10 vožnjom izvan autoceste. Za dizel je bila nešto ispod 36 centi. Prometni klub čak je našao razliku od gotovo 70 centi na vrhu.

“Za takav opsega skupoće nemamo nikakvo razumijevanje”

“Razlike u cijeni koje je naš uzorak pokazao u ožujku bile su goleme”, kaže ADAC-ov stručnjak za tržište goriva Christian Laberer. “Od tada se tržište goriva sveukupno smirilo, ali su razlike u cijenama između benzinskih postaja na autocesti i onih izvan autoceste i dalje vrlo značajne. Osnovna tvrdnja naše studije stoga se nije promijenila.””Razlike u cijeni koje je naš uzorak pokazao u ožujku bile su goleme”, kaže ADAC-ov stručnjak za tržište goriva Christian Laberer. “Od tada se tržište goriva sveukupno smirilo, ali su razlike u cijenama između benzinskih postaja na autocesti i onih izvan autoceste i dalje vrlo značajne. Osnovna tvrdnja naše studije stoga se nije promijenila.”

Nedavni uvid u podatke o cijenama goriva to također potvrđuje. Često s razlikama u cijeni između 30 i 40 centi, ali ponekad i iznad ili ispod. Uglavnom, točenje pokraj autoceste uvijek se isplati, pojašnjavaju u ADAC-u i potiču vozače da redovito provjeravaju cijene, primjerice putem aplikacije.

ADAC-ov prometni predsjednik Gerhard Hillebrand jasno kritizira velike razlike: “Kada tvrtke za mineralna ulja prodaju svoje gorivo na autocesti nekoliko centi skuplje nego drugdje, to je razumljivo. Međutim, ne razumijem razmjere povećanja cijena koje se nalaze u našoj uzorak”, naglasio je. “To je baš drsko.”

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.