Manjak obrtnika doseže rekordnu razinu

Studija: Uglavnom u građevinarstvu

Manjak obrtnika doseže rekordnu razinu

Nedostatak obrtnika je ozbiljan problem, posebno u građevinarstvu. Studija daje sveukupno turobnu sliku: od 2010. toliko je radnih mjesta u industriji bilo upražnjeno. Čak i kad bi svi koji su nezaposleni odmah našli posao, problem se ne bi ni približno smanjio.

Prema jednoj studiji, manjak obrtnika u Njemačkoj je prošle godine dosegao novu rekordnu razinu. Ukupno je 2022. bilo prosječno 236.818 slobodnih radnih mjesta u uglavnom fizičkim obrtima – više nego ikad od početka promatranog razdoblja 2010., izvijestio je centar kompetencija za osiguranje kvalificiranih radnika (Kofa) Instituta njemačkog gospodarstva povezanog s poslodavcima. (IW). Ovo u usporedbi sa samo 121.993 nezaposlenih na ovim područjima.

“To znači da čak i da su svi nezaposleni obrtnici i obrtnice raspoređeni na odgovarajuće radno mjesto, ne bi se moglo popuniti više od polovice slobodnih radnih mjesta u pretežno fizičkim obrtima”, stoji u studiji.

Prema studiji, najviše kvalificiranih radnika nedostaje u građevinskim strukama – posebice u području građevinske elektrotehnike te sanitarne, grijaće i klimatizacije.

Prema studiji, tvrtke sada reagiraju na nedostatak nudeći više pozicija za obuku. Međutim, broj prijavljenih još nije dovoljan da se popune sva mjesta za naukovanje. Prema Kofi, tvrtkama je trenutno najteže pronaći majstore. Nedostaje kvalificiranog kadra, posebice u području oftalmološke optike, akustike slušnih aparata, ortopedske tehnike i dentalne tehnike.

Prema studiji, gotovo devet od deset slobodnih radnih mjesta nije se moglo popuniti jer u cijeloj zemlji nije bilo nezaposlenih s odgovarajućim kvalifikacijama.

No, nedostajalo je i učenika (šegrta) u mnogim krajevima. Potreba za obrtnicima gotovo kontinuirano raste već cijelo desetljeće, istaknuli su kelnski stručnjaci. Razlozi za to su politički ciljevi u zaštiti klime i stanogradnji. U zdravstvenoj djelatnosti – primjerice u područjima optike i akustike – demografske promjene također dovode do sve veće potrebe za kvalificiranim radnicima.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.