Zašto nedostatak financijskog znanja može biti poguban

Zašto nedostatak financijskog znanja može biti poguban

N&P:D.A.

Bilo osiguranje, mirovinsko osiguranje ili financiranje nekretnina: mnogi ljudi nemaju pojma o novcu.
Ovo je kobno. Ako želite nešto promijeniti u vezi s tim, trebali biste poslušati jedan savjet.

Gotovo svi žele imati novac i ne izgubiti ga. Ali baviti se novcem? Rijetki to rade. Zbog toga postoje velike praznine u znanju o financijama. Velika većina (88 posto) dobro poznavanje ovog područja smatra vrlo važnim, pokazalo je reprezentativno istraživanje Instituta za javno mnijenje Allensbach u ime MLP School of Financial Education. No, gotovo polovica (46 posto) manje je zainteresirana za temu. Kod otprilike jednog od sedam (14 posto) jedva da je prisutan ili ga uopće nema. I možete reći.

Nedostatak financijskog znanja je raširen, komentira MLP Finanzberatung rezultate. To se prije svega odnosi na teme mirovina, inflacije, nasljeđivanja i financiranja nekretnina. Dva primjera: Svaki treći precijeni svoju mirovinu. A svaka četvrta osoba pogrešno vjeruje da sigurno ulaganje u pozivni račun može donijeti više povrata nego na burzi.

Rupe u školi, zamke u jeziku

Dob, spol i stupanj obrazovanja nemaju veći utjecaj na razinu znanja. Kako se ti deficiti mogu objasniti? Predmet osobne financije obično se ne uči u školi. Kasnije se mnogi teško snalaze. Susanne Meunier iz Stiftung Warentest jedan od razloga vidi u kompliciranom jeziku osiguravateljske i financijske industrije. Često ni ne razumijete o čemu se radi”, kaže financijski stručnjak. – Očito je da se okrećeš.

Osim toga, postoje zgodne psihološke pogreške u rasuđivanju koje dovode do neaktivnosti, osobito kada je riječ o osiguranju za starost. U “Jedinoj knjizi koju biste trebali pročitati o financijama” Thomas Kehl i Mona Linke iz “Finanzflussa” navode uobičajene zablude. Tri primjera:

“Politika će se pobrinuti za mene”: Država brine o svojim građanima u mnogočemu. Ali kada je riječ o osiguranju za starost, dokazao je proizvodima s niskim kamatama kao što je Riester mirovina da se ne biste trebali oslanjati na njega kada je u pitanju novac.

„Ono što svi rade bit će pravo“: Svaki treći i dalje koristi štedni račun za vlastita ulaganja. Ali to što mnogi tako odluče ne znači da je to dobar izbor. Kamata jedva da ima, inflacija jede štednju.

“Novac je učinio svijet još gorim mjestom”: Potragu za imovinom i bogatstvom mnogi smatraju neprikladnom ili čak vrijednom moralne osude. Stoga se izbjegava.

Zašto biste trebali voditi računa o svojim financijama

Posljedice nedostatka financijskog znanja mogu biti kobne. Bez osiguranja osobne odgovornosti, na primjer, uništeni ste u hitnim slučajevima. Nedostatak putnog zdravstvenog osiguranja u inozemstvu također može biti vrlo skup ako se razbolite na odmoru.

Ali vjerojatnije je da jednostavno ostavite novac da leži uokolo. Jedan od primjera je prijava poreza: “Mnogi to ne rade jer ne moraju”, kaže Susanne Meunier. – Dobili bi novac natrag. U 2018. porezna uprava vratila je u prosjeku 1072 eura.

Još drastičnije dugoročno izgleda kad je riječ o privatnom zbrinjavanju starosti. Ovdje možete izgubiti puno novca ako prodajete loše proizvode. “Svatko tko je neuk riskira da bude nagovoren na nešto”, kaže Meunier.

Teme ulaganja i mirovinskog osiguranja zapravo su relativno nekomplicirane, kaže stručnjak. Novčani račun za pozive i plan štednje ETF-a postavljaju se brzo. “Važno je da uopće počnete, i to što je prije moguće.” Jer tada je efekt složenih kamata utoliko vidljiviji. “Radi se o vlastitoj sigurnosti, vlastitoj budućnosti – pitanje financija je vrlo važno”, rezimira Meunier.

Cui bono: koga tko plaća?

Kada tražite odgovarajuće izvore informacija o financijskim pitanjima, jedno je pitanje posebno važno: Koliko je savjet neovisan?

Investicijski savjetnici koji prikupljaju proviziju za prodaju određenih proizvoda podložni su sukobu interesa, navodi se u “Investicijskom priručniku” Stiftung Warentest-a. “Ako netko živi od provizija, očito je da ne prodaje najjeftiniji ili najbolji proizvod”, kaže Susanne Meunier.

Osoba koja je naručila Allensbachovu anketu, koja tako izrazito žali na nedostatak financijskog znanja stanovništva, možda i nije najbolji savjetnik. MLP Finanzberatung također radi na temelju plaćanja provizije. To kritizira i nezavisna udruga Finanzwende.

So nennt die MLP die private Rentenversicherung “sogar in Zeiten niedriger Zinsen eine sinnvolle Form der Altersvorsorge”, wie es auf der Website heißt. Die Verbraucherzentrale Hamburg dagegen hält dieses Produkt für nicht empfehlenswert. Bemängelt werden hohe Kosten, schmale Renditen und völlig intransparente Verträge.

Dieses Beispiel zeigt, wie wichtig es ist, sich wirklich unabhängig über das Thema Finanzen zu informieren. Susanne Meunier von der Stiftung Warentest empfiehlt folgende Anlaufstellen:

MLP privatno mirovinsko osiguranje naziva “razumnim oblikom osiguranja za starost čak i u vrijeme niskih kamata”, kako piše na web stranici. S druge strane, centar za potrošače u Hamburgu ne preporučuje ovaj proizvod. Kritiziraju se visoki troškovi, mali povrati i potpuno netransparentni ugovori.

Ovaj primjer pokazuje koliko je važno biti stvarno neovisan o temi financija. Susanne Meunier iz Stiftung Warentest preporučuje sljedeće kontaktne točke:

Centri za savjetovanje potrošača nude savjete koji koštaju malo, ali su neovisni o interesima financijske industrije.

Deutsche Rentenversicherung nudi videosavjete o temama mirovina i privatnog osiguranja u starosti.

Neovisni savjetnici za osiguranje rade na temelju naknade. Pri ulaganju pomažu i honorarni konzultanti koji su plaćeni nakon radnog vremena.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.