Bundestag olakšava priljev kvalificirane radne snage

Zakon o useljavanju

Bundestag olakšava priljev kvalificirane radne snage

Za ministricu unutarnjih poslova Faesera to je “najmoderniji imigracijski zakon na svijetu”,
Unija govori o “prevari”: Bundestag je glasovima semafora donio zakon koji kvalificiranim radnicima olakšava dolazak u zemlju.

Bundestag je donio reformu imigracijskog zakona za radnike iz zemalja izvan Europske unije (EU). Koalicija SPD-a, Zelenih i FDP-a želi privući više radnika iz trećih zemalja kako bi se ublažio nedostatak kvalificiranih radnika u Njemačkoj.

Tijekom rasprave savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser istaknula je kako Njemačka reformom kvalificiranih radnika stvara uvjete za dovođenje najboljih talenata iz inozemstva u Njemačku. SPD-ov političar govorio je o “najmodernijem imigracijskom zakonu na svijetu”. Olakšavanje useljavanja radnika osiguralo je prosperitet u Njemačkoj.

Kvalificiranih radnika nedostaje posvuda, od njegovatelja do javne uprave. Trenutačno bi trebalo podnijeti 17 zahtjeva da bi se medicinska sestra dovela u Njemačku: “To mora završiti”, nastavio je Faeser i obećao da će semaforska koalicija usporedno s imigracijskim pravilima pojednostavniti procedure i smanjiti birokraciju.

Među ostalim, Faeser je istaknuo uvođenje bodovnog sustava koji bi radnicima iz zemalja izvan Europske unije (EU) omogućio dobivanje dopuštenja za traženje posla u Njemačkoj.

Unija (CDU & CSU) govori o prevari

Oštro se protivilo najveća oporbena frakcija. Zamjenik predsjednika frakcije Unije, Andrea Lindholz, govorio je o laži. “Piše imigracija kvalificiranih radnika”, rekao je političar CDU-a. “Ali to je prije svega useljavanje niskokvalificiranih radnika iz cijelog svijeta i novo pravo na ostanak za one koji su dužni napustiti zemlju.”

Zastupnik AfD-a Norbert Kleinwächter (nacionalno desničarska partija) općenito se okrenuo protiv radnika iz inozemstva. Njemačkoj ovo ne treba. “Svi dolaze, ali nitko ne leti”, rekao je političar AfD-a, govoreći o strancima koji žive u Njemačkoj i koji moraju napustiti zemlju.

Gökay Akbulut (lijevica) rekao je da je dobro da u budućnosti stručnjaci mogu dovesti svoje roditelje k sebi čak i bez dokaza o stanovanju. To što radnim migrantima bez posebnih kvalifikacija to nije dopušteno je “migracijska politika na dva nivoa” koju njezin zastupnički klub odbacuje.

“Vaša kritika je izmišljena”

Političari u semafor koaliciji branili su planove: “Vaša kritika je izmišljena”, odgovorio je zamjenik čelnika frakcije Zelene stranke Konstantin von Notz političaru Unije Lindholzu, kojeg je optužio za “ideološku tvrdoglavost”. Ovdje danas rješavamo najveću gospodarsku kočnicu u ovoj zemlji, rekao je Notz govoreći o nedostatku kvalificiranih radnika.

Parlamentarni tajnik zastupničkog kluba FDP-a Johannes Vogel rekao je da se Njemačka ovom reformom orijentirala na uspješne useljeničke zemlje poput Kanade, Novog Zelanda i Australije. “S novim umovima dolaze i nove ideje”, dodao je.

U budućnosti bi radnici iz zemalja izvan EU-a trebali moći doći u Njemačku tražiti posao koristeći bodovni sustav. Imigracija i integracija u Njemačkoj olakšana je za iskusne stručnjake. Istodobno, pojačat će se promicanje daljnjeg usavršavanja i uvesti jamstvo osposobljavanja kako bi se kvalificirali domaći radnici.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.