Osiguranje automobila postaje znatno skuplje

Osiguranje automobila postaje znatno skuplje

N6P: D.A.

Desi se sudar, to vozačima može brzo postati skupo. Dobro je ako imate odgovarajuće osiguranje.
Ali i vlasnici automobila moraju duboko zavući u džep za osiguranjem od odgovornosti,
djelomičnim i kasko osiguranjem.

Osiguranje automobila značajno je poskupjelo. Prema indeksu autoosiguranja portala za usporedbu i posredovanje Verivox, police automobila u svim vrstama osiguranja trenutno koštaju u prosjeku 8,8 posto više nego prije godinu dana, objavila je tvrtka Heidelberg. Verivox očekuje daljnja zamjetna povećanja cijena, posebice za postojeće ugovore o osiguranju automobila, kao i živu sezonu prijelaza u jesen. Pred kraj godine brojni vlasnici automobila svake godine traže jeftinije tarife.

Police za motorna vozila nude se u tri oblika: obvezna odgovornost za sve vlasnike automobila te djelomično i kasko osiguranje. Verivox izračunava indeks zajedno sa statističarom Wolfgangom Bischofom sa Sveučilišta primijenjenih znanosti u Augsburgu. Dosadašnje poskupljenje od 8,8 posto odnosi se na sve te vrste osiguranja.

Očito se dogodilo ono što se u osiguravateljskoj industriji proricalo prošle jeseni. Za vrijeme pandemije korone auto osiguranje je u početku malo pojeftinilo jer su ljudi manje vozili i bilo je manje nesreća.

Prema podacima Općeg udruženja njemačke osiguravateljske industrije, prosječna polica automobilske odgovornosti koštala je 87 eura u 2019. i 83 eura u 2021. godini. U međuvremenu je opet naglo porastao broj nesreća. Osim toga, proizvođači automobila naglo su povećali cijene rezervnih dijelova, što poskupljuje popravke. Reosiguravatelji kao što su Munich Re i E+S Rück stoga su predvidjeli oštra povećanja cijena u jesen 2022.

Snažno fluktuirajuće cijene

Cijene mnogih društava za osiguranje automobila variraju bez obzira na rizik nezgode, ponekad čak i svakodnevno. To je rezultat istraživanja savjetodavnog portala “Finanztip”. Unutar 24 sata ponekad se za istu tarifu i kupce mogu primijetiti padovi i skokovi cijena i do 160 eura godišnje, navodi portal. To pokazuje “da, uz primjerene cijene rizika, postoji i prodajna cijena koja može jako oscilirati”, kaže stručnjakinja za osiguranje “Finanztip” Kathrin Gotthold.

Za potrebe studije financijski su stručnjaci više puta pretražili su stotine tarifa na portalu za usporedbu osiguranja između kraja listopada i sredine prosinca. Rezultat: “Potrošači ponekad mogu pronaći nove uvjete svaki dan.” U ekstremnim slučajevima, godišnja premija za osiguranje od odgovornosti i potpuno kasko osiguranje za uzornog kupca išla je s 496 eura na 661 euro iz dana u dan. “Finanztip” savjetuje klijentima koji žele promijeniti osiguranje da redovito uspoređuju tarife kroz dulje vremensko razdoblje.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.