Imigracijski ured u Frankfurtu otkriva katastrofalne uvjete

20.000 otvorenih prijava (E-Maila)

Imigracijski ured u Frankfurtu otkriva katastrofalne uvjete

Budući da je Commerzbank podnijela nadzornu pritužbu protiv cijelog imigracijskog ureda grada Frankfurta zbog nedjelovanja, stanje stvari je ponovno jasno: imigracijski ured ne uspjeva obraditi 20.000 zahtjeva i upita.

Ako imate 20.000 otvorenih prijava i upita za obradu, imate problem. Iako nije riječ o 20 000 problema, ovaj zastrašujući broj treba staviti u perspektivu jer također sadrži bezbrojna umnožavanja, trostrukosti ili čak množenja. Ali to je problem koji utječe na sudbine.

“Jasno nam je da su mnogi od ovih slučajeva opasni po život”, kaže Annette Rinn (FDP), voditeljica odjela za red i sigurnost u Frankfurtu. Zajedno s Karin Müller, voditeljicom regulatornog ureda, i Norbertom Eulerom, voditeljem imigracijskog ureda, Rinn će u srijedu govoriti o temi koju sam grad opisuje kao “virulentnu”: uvjetima u imigracijskom uredu u Frankfurtu, gdje spomenutih 15.000 zahtjeva i upita putem e-pošte čeka na obradu. I u koju svaki tjedan stigne više novih e-mailova nego što ih zaposlenici mogu provjeriti. Žalba na nadzor zbog neaktivnosti Commerzbank

“Stvarno, stvarno moramo postati puno bolji”, kaže Rinn. To što gradski vijećnik to ističe djelomično je zasluga i izvještavanja Neue Zürcher Zeitunga. Ranije ovog tjedna napisala je da je Commerzbank podnijela nadzornu pritužbu protiv cijelog gradskog imigracijskog ureda zbog nedjelovanja.

Važan zaposlenik odjela “Kreditiranje pravnih osoba” koji je ostao anoniman morao je sredinom studenog pušten bez plaće “kada mu je istekla viza, a time i radna dozvola” – nakon što je više od osam mjeseci pokušavao produžiti vizu koja mu je do tada vrijedila četiri godine. Neuspješno.

Rinn, Müller i Euler potvrđuju ovaj slučaj u Römeru, za koji Müller tvrdi da ga “još nije doživio u ovom obliku”. Bilo je “jedinstveno” da je zahtjev za vizu prošao tako nezapaženo i “propao kroz pukotine u gomili e-pošte”, kaže Müller. Šef regulatornog ureda priznaje da je “mnogo toga zapravo pošlo po zlu”, rekavši da se samo može ispričati Commerzbank i dotičnom zaposleniku zbog načina na koji su stvari napravljene. I da je ta “hitna” sada “ad hoc obrađena” i trebala bi biti riješena do srijede.

Signal hitnosti

Sudbonosni problem zaposlenice Commerzbanka trebao je biti rasvijetljen. Ali što se događa s tisućama ljudi koji iza sebe možda nemaju tako velikog zagovornika kao što je Commerzbank? “Želio bih da ovaj slučaj bude svojevrsni signal”, kaže Müller, signal “koji jasno pokazuje hitnost”. Hitnost da se nešto stvarno, stvarno poboljša u imigracijskom uredu.

Frankfurtski magistrat je u listopadu izvijestio o brojnim neobrađenim e-mailovima u Römeru na zahtjev parlamentarne skupine FDP-a. Od toga se 6700 odnosi samo na strane akademike. Zaposlenici su “na granici”, kaže sudac. Norbert Euler, voditelj ovih zaposlenika, to potvrđuje: „Mi jurimo za trenutnim razvojem“, kaže Euler. Razvoj koji je previše zamahnuo zbog rata u Ukrajini. Tome su pridodane posljedice Brexita i izbjegličke krize u ljeto 2015. I enormno povećana složenost pravnih zahtjeva.

Voditeljica regulatornog ureda na telefonskoj liniji

Kako bi stekla dojam o situaciji, Karin Müller je u srijedu ujutro nazvala dežurnu liniju imigracijskog ureda. “Nakon 40 minuta zaprimljeno je 95 poziva”, javlja voditeljica Ureda za javni red i mir. Sada bi joj netko mogao savjetovati da se češće javlja na dežurnu liniju – uostalom, jedan od glavnih razloga kaotičnih uvjeta u uredu za imigraciju je nedostatak osoblja. Trenutno su raspisana 23 radna mjesta, a do sada je za početak godine zaposleno šest osoba. “Ali potrebno nam je još 15 radnih mjesta koje treba popuniti u kratkom roku”, kaže Euler. – Tada bismo imali priliku izaći iz ove situacije.

No čak i da je Karin Müller voljna pomoći, ne bi to mogla učiniti u kratkom roku. “Razdoblje obuke traje između jedne i dvije godine”, kaže Euler. Stoga se brzo rješenje čini jednako realnim kao dobivanje brzog imenovanja kod vlasti. Annette Rinn stoga je identificirala četiri pristupa: “Više osoblja, više poslova, smanjenje birokracije i motiviranje zaposlenika koje imamo da nastave raditi.” poboljšanje u proljeće?

Rinn, Müller i Euler potvrđuju da čine ono što je u njihovoj moći. Već postoji inicijativa s drugim imigracijskim tijelima za pojednostavljenje pravne osnove. Predstoji revizija sustava elektroničke pošte i drugačija struktura online prijava.

“Imam viziju da će se situacija popraviti do proljeća ili ljeta sljedeće godine”, kaže Rinn.

Vizija koju Norbert Euler stavlja u perspektivu – s alarmantnim brojem: prema voditelju imigracijskog ureda, trenutno tamo radi 136 ljudi. Od toga nedostaju 32 stalno zaposlene osobe zbog dugotrajnih bolesti ili trudnoće.

Izvor: hessenschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.