MINT – zanimanja: Što je stoji iza te kratice?

MINT – zanimanja: Što je stoji iza te kratice?

N&P:D.A.

Što su MINT poslovi?
Pojam MINT je akronim sastavljen od prvih slova određenih područja:

MATHEMATIK_________________________(matematika)

INFORMATIK__________________________(informatika)

NATURWISSENSCHAFTEN____________(prirodne znanosti)

TECHNOLOGIE________________________(tehničke znanosti)

Iako se velik broj povezanih strukovnih skupina tematski ne preklapa, MINT profesije karakteriziraju prije svega slični obrazovni temelji. Budući da i naukovanje i diploma u području MINT obično zahtijevaju dobre ocjene iz matematike, prirodnih znanosti poput kemije i fizike ili informatike.

Postoji još jedna paralela koja karakterizira takozvana MINT zanimanja: mnoge tvrtke očajnički traže kvalificirane radnike s odgovarajućom obukom.

Zanimljivo:
nije za sve MINT karijere potrebna diploma. Postoje brojna stručna mjesta, posebno u području tehnologije i informatike, poput tehničara mehatronike ili informatičara, koja diplomantima daju odlične izglede na tržištu rada. U 2021. udio zaposlenika MINT-a s neakademskim strukovnim obrazovanjem bio je 59%.

Koji MINT poslovi postoje?

Pojam MINT profesije sažima veliki broj profila poslova, koje obično karakterizira tehnička i znanstvena pozadina. Međutim, to također uključuje aktivnosti u području informatike i matematike. Bilo da se radi o elektrotehnici, kemijskoj industriji, farmaciji ili medicini – svi oni pripadaju spektru MINT zanimanja i čine važan sektor tržišta rada, na primjer s profilima poslova kao što su:

IT stručnjak
Programer softvera
inženjer
Laborant za biologiju i laborant za fiziku
Farmaceutski tehnički asistent (PTA)

Tehničari i mehaničari, koji imaju teziste uz sljedeća zanimanja za učenje i obuku, također su glavni fokus:

elektroinženjer
Inženjer mehatronike
operater stroja za rezanje
metalski radnik
industrijski mehaničar

Popis zanimanja MINT-a mogao bi se nastaviti još dugo – naposljetku, i tečajevi i zanimanja u MINT-ovim predmetima vrlo su raznoliki i imaju različite ključne točke. Ipak, gotovo sve MINT profesije imaju jednu zajedničku stvar: kvalificirani zaposlenici imaju ružičaste izglede na tržištu rada. I plaće i potražnja za dobro obučenim stručnjacima već godinama u stalnom su porastu u gotovo svim sektorima.

Savjet: Ako želite pobliže pogledati pojedina MINT zanimanja, na web-stranici Savezne agencije za zapošljavanje pronaći ćete detaljan popis svih zanimanja za osposobljavanje, studijskih programa i aktivnosti u ovom području.

Izvor: arbeitsagentur.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.