BP u Njemačku ulaže deset milijardi eura

BP u Njemačku ulaže deset milijardi eura

N&P:D.A.

BP do 2030. želi uložiti deset milijardi eura u svoje poslovanje u Njemačkoj.
Energetska kompanija, čiji je šef neočekivano dao ostavku,
planira proširiti Aralovu mrežu električnih punionica.

Više punionica za električne automobile, jačanje rafinerija i projekti zelene energije: energetska kompanija BP želi uložiti do deset milijardi eura u svoje poslovanje u Njemačkoj do 2030. godine. “BP posluje u Njemačkoj više od 100 godina”, rekao je izvršni direktor Europe Patrick Wendeler. “Ako gledam prema 2030. na temelju naših trenutnih planova, vidim šire pozicioniranje BP-a u Njemačkoj.”

Dva offshore projekta u Sjevernom moru

“Njemačka je ključno tržište za BP”, rekao je Wendeler. Ulaganja u ovu zemlju bi se povećala kako bi se ponudilo više energije i proizvoda s niskom emisijom CO2. Osim toga, ulaže se u “današnji energetski sustav” kako bi se zadovoljila potražnja. Ovim planovima BP želi unaprijediti svoju transformaciju u “integriranu energetsku tvrtku” u Njemačkoj. Poslovi BP-a u ovoj zemlji uključuju rafinerije u Lingenu i Gelsenkirchenu te benzinske postaje Aral.

Grupa je prije nekoliko tjedana dobila i dva projekta pučinske vjetroelektrane u Sjevernom moru vrijedna oko 6,8 milijardi eura, za koje se također prijavila energetska kompanija RWE. Veličina ponuda potaknula je zabrinutost u industriji da bi financijski nadmoćne naftne kompanije mogle pobijediti na svakoj dražbi.

Očekuje se da će projekti početkom sljedećeg desetljeća omogućiti proizvodni kapacitet od četiri gigavata – što je ekvivalent otprilike četirima velikim elektranama na ugljen. Tvrtka također želi koristiti električnu energiju koju sama proizvede – primjerice u proizvodnji zelenog vodika i biogoriva, dekarbonizaciji rafinerija i širenju elektromobilnosti.

Europski šef kritizira procese odobravanja u Njemačkoj

Zajedno sa svojom podružnicom Aral, najvećim njemačkim lancem benzinskih crpki, BP do 2030. godine želi više od deset puta povećati broj svojih ultrabrzih punionica s najmanje 150 kilovata snage punjenja. Tvrtka je rekla da bi trenutna mreža od više od 1.700 punionica trebala narasti na 5.000 punionica do 2025. godine i do 20.000 punionica do 2030. godine.

Za usporedbu: prema Saveznom udruženju industrije energetike i vode, u Njemačkoj je početkom srpnja bilo gotovo 101.000 javnih punionica za električne automobile, od čega oko 10.300 ultrabrzih punionica, tj. opcija punjenja s punjenjem kapaciteta 150 kilovata ili više. Prema Federalnoj mrežnoj agenciji, gotovo 6500 operatera u Njemačkoj održava javno dostupna mjesta za punjenje. Također postoje planovi za ponudu rješenja za punjenje posebno razvijenih za električne kamione, kao i druge vrste energije s niskim CO2 za pogon vozila.

Preduvjet za proširenje je da vlasti dodatno ubrzaju tempo odobravanja i pristupa mreži, nastavio je BP. U intervjuu novinskoj agenciji dpa, Wendeler se požalio da je proces često predugo trajao da bi se proširila mreža punjenja. “Trenutno postoji dvoznamenkasti broj lokacija koje bi mogle biti aktivne, ali još uvijek moraju čekati mrežne veze ili odobrenja.” Ovisno o saveznoj državi i regionalnom opskrbljivaču energijom, postupci odobrenja su vrlo složeni. “U nekim slučajevima čekamo i do dvije godine na odobrenje”, rekao je šef BP Europe.

Šef BP-a daje ostavku zbog odnosa s kolegama

BP Europe dio je globalno aktivne BP grupe. Krajem 2022. tvrtka je zapošljavala oko 9050 ljudi u Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Austriji, Poljskoj, Švicarskoj i Mađarskoj, uključujući oko 3850 u Njemačkoj.

Jučer je BP objavio da Bernard Looney odlazi s položaja izvršnog direktora s trenutnim učinkom zbog prošlih odnosa s kolegama. Naftna kompanija priopćila je da će financijski direktor Murray Auchincloss preuzeti dužnost glavnog izvršnog direktora na privremenoj osnovi. Looney je danas obavijestio tvrtku da “nije bio potpuno transparentan” u svojim prethodnim izjavama. Odnose s kolegama nije do kraja otkrio.

Veteran BP-a Looney pokrenuo je transformaciju jedne od najvećih svjetskih naftnih kompanija u doba postfosilnih goriva. Nedavno je, međutim, povukao neke od najambicioznijih ciljeva i ponovno povećao izdatke za naftu i prirodni plin. Looney je imenovan za šefa BP-a početkom 2020.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.