OECD očekuje globalno gospodarsko usporavanje

OECD očekuje globalno gospodarsko usporavanje

N&P:D.A.

OECD vjeruje da se visoka inflacija samo uz globalno povećanje kamatnih stopa može suzbiti.
Ali to ima utjecaja na ekonomske izglede.
Stručnjaci vide probleme posebice u Kini i Njemačkoj.

Prema OECD-u, sljedeće će se godine globalno gospodarstvo razvijati još slabije, a inflacija će ostati visoka. U svojoj trenutnoj ekonomskoj prognozi, organizacija industrijaliziranih nacija očekuje rast od 3,0 posto ove godine. U 2024. globalna gospodarska proizvodnja povećat će se samo za 2,7 posto. U 2022. još uvijek je iznosio 3,3 posto. Prognoza za 2023. povećana je za 0,3 postotna boda, a za 2024. smanjena za 0,2 boda.

Ključni razlog za oprezne izglede je povećanje kamatnih stopa od strane središnjih banaka kako bi se inflacija stavila pod kontrolu. Viša razina kamatnih stopa usporava gospodarsku aktivnost, što se trenutno može primijetiti u njemačkom građevinskom sektoru.

Njemačka će se ekonomija vjerojatno smanjiti

Njemačka je, uz dugovima opterećenu Argentinu, jedina velika industrijska zemlja za koju stručnjaci OECD-a ove godine smatraju da je u recesiji. Očekuju pad njemačkog gospodarstva za 0,2 posto. U lipnju su još mislili da je moguća stagnacija.

U 2024. godini trebao bi biti dovoljan rast od 0,9 posto, manje nego što se ranije očekivalo. Njemačka je dugo vremena bila osobito ovisna o jeftinim energetskim isporukama iz Rusije, koje su nakon invazije na Ukrajinu uglavnom nestale.

Njemačku u recesiji vidi i Institut za makroekonomiju i ekonomska istraživanja (IMK). Vjerojatnost za to porasla je na 74 posto između rujna i studenog, prema ekonomskim istraživačima. Odgovarajući pokazatelj sindikalnog zavoda još je početkom kolovoza iznosio 71,5 posto. “Njemačkom gospodarstvu i dalje nedostaju impulsi rasta”, rekao je stručnjak IMK Peter Hohlfeld. “Još uvijek postoje protu vjetrovi koji dolaze iz gotovo svih smjerova.”

Potrebna je daljnja stroga monetarna politika

Organizacija, koju podupiru vodeće industrijske zemlje, izjasnila se za daljnju restriktivnu monetarnu politiku. Središnje banke trebale bi ostati na kursu sve dok ne budu jasni znakovi da je pritisak na cijene trajno smanjen. Ali o tome još ne može biti govora. Stručnjaci ove godine očekuju inflaciju od 5,5 posto u eurozoni i 6,1 posto u Njemačkoj. U 2024. vjerojatno će biti 3,0 posto. Za SAD, koji je ranije počeo dizati kamate, očekuju se vrijednosti od 3,8 odnosno 2,6 posto.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.