Zbog krize oslabljena kemijska industrija smanjuje proizvodnju

Zbog krize oslabljena kemijska industrija smanjuje proizvodnju

N&P:D.A.

Njemačka kemijska industrija je u dubokoj krizi. Proizvodnja je usporena, a prodaja opada.
Industrija zahtijeva konkurentne cijene električne energije i deregulaciju.

Njemačka kemijska industrija dodatno je smanjila proizvodnju u drugom kvartalu zbog troškova. Nada u oporavak mora se odgoditi s obzirom na sve veću slabost potražnje, objasnilo je industrijsko udruženje VCI predstavljajući svoje gospodarsko izvješće.

Predsjednik VCI-ja Markus Steilmann obnovio je poziv na međunarodno konkurentne cijene električne energije i deregulaciju. “Naravno da mi kao industrija vidimo da političari ne zatvaraju oči pred trenutnim problemima. Ali riječi nisu isto što i djela”, rekao je Steilemann i požalio se na “ogromne lokacijske nedostatke”.

Ono što je sada potrebno je premošćivanje cijene električne energije i zadržavanje vršne naknade. “Vrijeme istječe.” Neke tvrtke već su najavile trajne obustave proizvodnje i selidbu ulaganja u inozemstvo, a mogle bi uslijediti i druge.

VCI: “Kemijska industrija u dubokoj krizi”

Prema VCI-ju, kemijska industrija je u dubokoj krizi. U razdoblju od travnja do lipnja prodaja je pala za 15 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, dok je proizvodnja pala za 8 posto. Izvan važne farmaceutske divizije proizvodnja je čak pala za 14,2 posto. Objekti su bili popunjeni sa samo 77,3 posto kapaciteta. Cilj je obično vrijednost od oko 85 posto.

Prema VCI-ju, zategnuta gospodarska situacija još se ne primjećuje, barem kada je u pitanju broj zaposlenih. Tome najviše pridonosi nedostatak kvalificiranih radnika. Međutim, pojedine tvrtke već su na dnevnom redu za zamrzavanje zapošljavanja ili skraćeno radno vrijeme u posebno pogođenim područjima.

Mračne izgledi za drugu polovicu godine

Iz udruge kažu da tvrtke očekuju daljnje pogoršanje poslovne situacije u drugoj polovici godine. VCI je postao pesimističniji za cijelu godinu i sada očekuje pad proizvodnje od 8 posto (prije minus 5 posto). Ako cijene padnu, očekuje se pad godišnje prodaje za 14 posto.

Ako ne trebate obratiti pozornost na zahtjeve, nećete moći dosegnuti najvišu razinu u svojoj industriji. “Situacija je ozbiljna i raspoloženje je odgovarajuće labavo”, objasnio je predsjednik udruge Steilemann.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.