Shrinkflation: Kako uočiti skrivena povećanja cijena

Varanje na popunjenosti ambalaže

Shrinkflation: Kako uočiti skrivena povećanja cijena

N&P:D.A.

Tko ide u kupovinu sa starim pakovanjem radi usporedbe sadržaja?
To je upravo ono na što se pružatelji oslanjaju kada diskretno smanjuju sadržaj svojih paketa.
Što stoji iza shrinkflacije.

Ako tijekom kupnje na pakovanjima otkrijete natpise poput “Nova veličina” ili “Novi oblik za finiji užitak”, zvona bi trebala zazvoniti. Ono što na prvi pogled zvuči kao pogodnosti prilagođene potrošačima zapravo bi moglo biti skriveno povećanje cijena. To ističu Potrošački centar iz Hamburga (VZHH) i Stiftung Warentest.

Manje sadržaja u paketu koji se jedva primjetno promijenio naziva se shrinkflation. Pojam se sastoji od engleske riječi “shrink” i inflation. Nije nezakonito, ali je zamka troškova, prema zagovornicima potrošača. Prikupili su primjere u kojima je odjednom bilo manje čipsa, kakao napitka u prahu ili gumenih igračaka u vrećici, “skučenih” fileta lososa ili jednog sladoleda manje u pakiranju.

Ove godine dolazi do procvata smanjene inflacije. Od siječnja do kraja lipnja VZHH je zabilježio više pritužbi nego ikad prije. “Od stotina prijava, 65 novih slučajeva dodano je na listu”, kaže Armin Valet, VZHH konzultant odgovoran za varljivu listu pakiranja. Trend je započeo 2022.: od prve do druge polovice godine potvrđeni slučajevi gotovo su se udvostručili – s 28 na 52. Pogođene su različite skupine proizvoda, poput čipsa, sladoleda, slatkiša, deterdženta, stočne hrane i sireva. Fenomen je prije bio uglavnom vidljiv kod klasičnih robnih marki, ali sada je češći i kod diskontnih i organskih marki. “Tržišni lideri prednjače, drugi ih slijede”, kaže Valet.

Više vrsta igre

Shrinkflation u punom jeku. Ovo je varljivi paket mjeseca Shrinkflation ima nekoliko varijanti: Ponekad proizvođač smanjuje količinu punjenja i održava cijenu konstantnom, kao kod Suchard Express kakao napitka u prahu. Ponekad cijena malo padne, ali sadržaj je toliko oskudan da proizvod zapravo poskupi, poput Garnier šampona. Osobito hrabro: smanjeni sadržaj, povećana cijena – na primjer s vodicom za ispiranje usta Listerine.

Zaštitnici potrošača stoga preporučuju da vodite računa o sadržaju proizvoda koje često kupujete. Skepticizam je također prikladan kada su u pitanju inovacije, promocije cijena, moderniji dizajni, nove vrste ili maksi veličine. Mogli bi biti skuplji od uobičajenog proizvoda, što je ponekad samo jedno pravilo.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.