Željeznice i savezna vlada predstavljaju plan obnove željezničke mreže u Njemačkoj

Željeznice i savezna vlada predstavljaju plan obnove željezničke mreže u Njemačkoj

N&P:D.A.

Preusmjeravanja i zamjenske autobusne usluge – putnici željeznicom imat će mnogo toga za očekivati ​​u sljedećih nekoliko godina. Deseci prometnih pravaca zatvaraju se jedan za drugim kako bi se mogli zamijeniti tračnice. Na summitu, željeznice i savezna vlada predstavljaju vremenski raspored.

Savezna vlada želi oslabljenu željezničku mrežu Deutsche Bahna osposobiti za budućnost obnovom vrijednom milijarde. Unatoč tijesnoj proračunskoj situaciji, oko 40 milijardi eura trebalo bi dodatno biti dostupno do 2027., rekao je savezni ministar prometa Volker Wissing na željezničkom summitu 2023. u Frankfurtu. Željeznička infrastruktura je desetljećima bila zanemarena i dovedena do svojih apsolutnih granica. To više nije prihvatljivo i također nije zahtjev Njemačke kao lokacije. Političar FDP-a apelirao je na željeznicu i građevinsku industriju da zajedno krenu u obnovu: “Novac je tu, možemo krenuti.” Željeznica je važna kao klimatski prihvatljiv način prijevoza.

Paket ulaganja najveći je i najopsežniji infrastrukturni program za željezničku mrežu i kolodvore od reforme željeznice 1994. Ministarstvo prometa i željeznica identificiralo je jako korištene rute koje treba obnoviti i odredilo im prioritet do 2030. Međutim, tada će doći do dužih i opsežnijih zatvaranja ruta uz zamjenski promet.

Dionice bi u pravilu trebale biti potpuno zatvorene pet mjeseci zbog radova. To uključuje opsežna preusmjeravanja za promet vlakova, koji bi zatim godinama trebao teći nesmetano. Željeznica mora organizirati opsežne zamjenske usluge i preusmjeravanja. Na kraju, nakon generalne obnove 4000 kilometara pruge, bit će “mreža visokih performansi” koja će pokrivati ​​oko 9000 kilometara. Ukupno mreža pokriva oko 34.000 kilometara.

Obnovit će se 40 dionica

Ruta Frankfurt/Main – Mannheim krenut će 2024. godine, a nakon nje slijede koridori Emmerich – Oberhausen i Hamburg – Berlin 2025. godine. Obnova posljednjeg od 40 koridora, Mannheim – Karlsruhe, trebala bi početi 2030. godine, rekao je Wissing. Na frankfurtskom “Rail Summitu” s građevinskom i željezničkom industrijom predstavljen je daljnji redoslijed željezničkih dionica. Godine 2026., između ostalih, pokrenut će se rute Köln-Hagen, Nürnberg-Reichswald-Regensburg, Troisdorf-Koblenz i Koblenz-Wiesbaden.

Ministarstvo prometa osigurava sredstva potrebna za ulaganja u željezničku infrastrukturu. U nacrtu proračuna za 2024. i financijskom planu do 2027. za željeznicu je predviđeno dodatnih 11,5 milijardi eura, a dodatnih 12,5 milijardi eura stići će iz Fonda za klimu i transformaciju. Sama željeznica doprinosi s tri milijarde eura. Dodatnih 12,5 milijardi eura bit će dostupno povećanjem kapitala, objasnio je Wissing. Sveukupno je to gotovo 40 milijardi eura. Željeznica je procijenila potrebe na oko 45 milijardi eura, a preostala sredstva će se prikupiti u narednim godinama.

Potreba je velika. U 2022. godini, gotovo svaki treći putnik duge željeznice stigao je na svoje odredište s najmanje 15 minuta kašnjenja. Samo 70,6 posto putnika stiglo je na odredište s kraćim zakašnjenjem, stoji u odgovoru predstavništva Federalnog ministarstva prometa. “Točnost putnika” pogoršala se za deset postotnih bodova od 2021. do 2022. U 2017. godini dobrih 86 posto putnika stiglo je na odredište s manje od 15 minuta kašnjenja. Sa stajališta kritičara, pozadina je desetljećima manjak ulaganja u željezničku infrastrukturu.

Za realizaciju projekata obnove planirano je osnivanje nove, javno-interesne infrastrukturne tvrtke pod nazivom “InfraGo” pod okriljem DB grupe. Podtvrtke DB Netz i DB Station and Service trebale bi se spojiti u ovo krajem godine. Svrha dizajna je da federalna sredstva teku isključivo u infrastrukturu, a ne u pogonske operacije. Kritičari su tražili da se mreža potpuno odvoji od željezničkog poduzeća.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.