Koliko je korisno dodatno stomatološko osiguranje za zube?

Pazite na ograničenja u ugovoru

Koliko je korisno dodatno stomatološko osiguranje za zube?

N&P:D.A.

“Imate li privatno dopunsko stomatološko osiguranje?”
Uvijek vas muči ovo pitanje na zubarskoj stolici?
Pojašnjavamo što polica osiguranja osigurava i je li preporučljiva.

Edukacija i osobna inicijativa – to je ono na što je zdravlje zuba usmjereno u Njemačkoj već 30 godina. I to funkcionira: udio troškova stomatološkog zdravlja za društva za zdravstveno osiguranje opadao je godinama, kaže Angelika Brandl-Riedel iz Njemačke udruge stomatologa (DZV). Postavlja se pitanje: ako zdravstveno osiguranje pokriva troškove stomatoloških problema, zašto vam je potrebno dodatno osiguranje?

Zakonsko zdravstveno osiguranje u pravilu pokriva troškove koji su potrebni za adekvatno, primjereno i ekonomično liječenje zuba. „Bez knjižice bonusa, ova fiksna subvencija iznosi 60 posto standardnih beneficija definiranih ovisno o nalazima“, kaže Peter Grieble iz potrošačkog centra Baden-Württemberg. Ako imate kompletnu bonus knjižicu za posljednjih pet godina, dobit ćete 70 posto subvencije, a svatko tko može dokazati da je imao besprijekornu opskrbu deset godina dobit će 75 posto. Sve ostalo osiguranik plaća sam.Situacija je drugačija s dodatnim stomatološkim osiguranjem: ovdje osiguravatelji pokrivaju ostale dijelove troškova liječenja. Što je veća naknada troškova, to su veći doprinosi, kaže Grieble.

Situacija je drugačija s dodatnim stomatološkim osiguranjem: ovdje osiguravatelji pokrivaju ostale dijelove troškova liječenja. Što je veća naknada troškova, to su veći doprinosi, kaže Grieble.

Odredite prioritete osiguranjima koje trebate

Ali kada ugovor sklopiti ima smisla? “Ako su svi drugi životni rizici s većim potencijalom štete već osigurani”, kaže Grieble. Dodatno stomatološko osiguranje pokriva rizik koji može biti najviše peteroznamenkasti. „Stoga postoje važnije vrste osiguranja kao što su osiguranje od privatne odgovornosti, profesionalne invalidnosti, invaliditeta djeteta, osiguranja zgrada i kućanstva.”

Grieble preporučuje davanje prioriteta diplomama. “Inače imate osiguranje za manje rizike, ali za one važnije nema novca.” To pokazuje godine konzultantskog iskustva.

Predsjednica DZV-a Brandl-Riedel naglašava da se osnovna njega u Njemačkoj pruža na uzoran način. Zato u Njemačkoj nitko s obveznim zdravstvenim osiguranjem ne bi morao ostati bez zuba. Ali ponekad postoje posebni zahtjevi. Primjer: zubne ljuskice. “Neki pacijenti žele da im svi zubi budu bijeli”, kaže Brandl-Riedel. Međutim, zdravstveno osiguranje plaća samo bijele ljuskice na zubnim krunicama u vidljivom dijelu.

“Svojim učenicima strukovnog studija uvijek govorim: od A do B možete se voziti u Fiatu, ali možete i u Ferrariju”, rekla je predsjednica udruge. “O vama ovisi, ali sami morate snositi troškove izvan Fiata.” A upravo tako je i s posebnim zahtjevima za zubne proteze.

Mladima nije potrebno

Ako ste zainteresirani za Ferrari u ustima ili za visokokvalitetne zubne proteze – osobito implantate, mostove ili krunice – možda bi bilo dobro da uzmete dodatno osiguranje za zube, prema centru za savjetovanje potrošača. Ako vam je normalna njega dovoljna, polica se obično ne isplati. Savjetovalište za potrošače također ne savjetuje mladim ljudima takvo osiguranje: “Statistički gledano, proteze su potrebne samo od srednjih 30-ih do ranih 40-ih.”

Dobro je znati: Problemi sa zubima koji već postoje u trenutku sklapanja osiguranja često su isključeni iz police – ako uopće postoji ponuda, prema savjetovalištu za potrošače. Osiguravatelji pitaju o takvim stvarima u vezi sa zdravstvenim pitanjima prije sklapanja ugovora. Tek tada osiguravatelj odlučuje hoće li i pod kojim uvjetima ponuditi ugovor. “Loši zubi i godine mogu dovesti do viših premija”, kaže Grieble.

Općenito, prema Griebleu, prilikom ugovaranja dodatnog stomatološkog osiguranja morate biti sigurni da cijene odgovaraju vašim željama. “Često nema boljeg ili lošijeg – nego klauzule koje odgovaraju potrebama ili ne.” Klauzule se, primjerice, bave opsegom usluga, uključujući usluge koje nadilaze proteze. Također se često postavljaju mogući ortodontski tretmani, duljina čekanja ili postojanje gornje granice naknade.

Zbog velike raznolikosti tržišta, Grieble preporučuje da se prije sklapanja ugovora posavjetujete s brokerom ili savjetnikom koji se temelji na naknadama. Pitali su potrošače o njihovim željama i potrebama. “Na temelju toga kreira se odgovarajuća ponuda.”

Brandl-Riedel također preporučuje kontaktiranje neovisnog savjetnika za osiguranje. “Radi se o sadržaju takvog dodatnog osiguranja.” Kako struktura stanovništva dalje stari, tako su se povećali slučajevi parodontitisa: zubi se klimaju i desni krvare. Tome mora biti prilagođeno osiguranje.

Prvo si dajte odobriti procjenu troškova

Svatko tko zapravo razmišlja o sklapanju osiguranja može odgoditi ili čak obustaviti sve nadolazeće tretmane dok zaštita ne stupi na snagu, kaže Brandl-Riedel. “Ovo vrijedi sve dok zub nije akutno bolestan i ako je dobro njegovan.”

Ali budite oprezni: neka dopunska stomatološka osiguranja stupaju na snagu odmah nakon sklapanja ako nije ugovoreno karenca. “Ali postoji mnogo ograničenja i iznimaka u tarifama”, kaže Grieble. Jedan od njih često je kada je stomatolog već preporučio liječenje prije početka osiguranja.

Prema Brandl-Riedel, svatko tko već ima dodatno stomatološko osiguranje i treba mu liječenje bilo bi dobro da podnese postojeću procjenu troškova osiguravatelju i odobri postupak. Na taj način, kao pacijent, možete biti sigurni da kasnije nećete zapeti s dodatnim troškovima.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.