BNPL (Buy now pay later): zamka dugovanja ili moderna kupnja na račun?

Buy now pay later (Kupi sad plati kasnije): zamka dugovanja ili moderna kupnja na račun?

Fa. Junioper očekuje da ce se tržište za “BNPL” učetverostručiti

Naručite sada, platite kasnije. “Buy now pay later” to omogućuje. Ali funkcija može dovesti do duga. To biste trebali razmotriti prije kupnje. Kupi sada, plati kasnije, ovaj sustav postaje sve popularniji. Isto vrijedi i za kupnju na rate. S posljedicama za one koji više ne mogu držati svoje brdo dugova pod kontrolom.

Najvažnije ukratko:

Opciju plaćanja “Kupite danas, platite kasnije” – također “Kupite sada, platite kasnije” – trebali biste koristiti samo u iznimnim slučajevima.

Svatko tko često koristi uslugu izlaže se riziku gomilanja duga.

Zakašnjela plaćanja često izazivaju naknade ili kamate.

Objašnjavamo razliku između kupnje na račun, financiranja od nula posto i “kupi sada, plati kasnije”.

Naš kontrolni popis pokazuje što trebate uzeti u obzir prije kupnje.

“Kupite sada, platite kasnije” – što to točno znači?

“Kupite sada, platite kasnije” označava mogućnost kupnje bez izravnog plaćanja. Postoje razni modeli koji su slični klasičnoj kupnji na račun ili plaćanju na rate. Novost je da manje iznose možete podijeliti i na rate nego inače. Osim toga, nije potreban zahtjev za kredit. Sa samo nekoliko klikova kupnja je završena, a novac se automatski prikuplja u ratama. No, zbog dodatnih funkcija pružatelji usluga brišu granice između kupnje na račun i financiranja na rate.

Zašto način plaćanja kupi sada, plati kasnije može dovesti do duga?

“Kupi sada, plati kasnije” je zgodno. Samo nekoliko klikova i dovršili ste kupnju – bez izravnog plaćanja. Ukoliko želite, kupnju na račun možete pretvoriti i u obročnu otplatu. Budući da ovu funkciju možete koristiti iznova i iznova, može biti primamljivo stavljati sve više i više narudžbi, čak iako kupnje mogu premašiti vaš proračun.

Također postoji rizik da ćete izgubiti trag nepodmirenih uplata ili rata, a time i svojih troškova. Ako nemate dovoljno novca na računu u trenutku plaćanja, naplatit će vam se naknade. Kamate također mogu uzrokovati da platite znatno više za stavku nego da ste platili odmah.

Stoga je najbolje ovu funkciju koristiti samo u iznimnim slučajevima.

Nemate novca za otplatu – što se onda događa?

Kao i kod svakog plaćanja, kod funkcije “Kupi sada, plati kasnije” može se dogoditi da je plaćanje dospjelo, ali nemate dovoljno novca na računu. Teško je općenito reći kakve će to posljedice imati za vas. Jer oni se razlikuju ovisno o pružatelju usluga.

Obično možete očekivati ​​sljedeće:

U početku ćete dobiti jedan do tri podsjetnika (Mahnung).

Ako i dalje ne platite, pozvat će se tvrtka za naplatu dugova. To će rezultirati dodatnim troškovima za vas.

U načelu, ako kasnite s plaćanjem, morate očekivati ​​visoke troškove opomene i naplate.

Izvor: verbraucherzentrale.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.