Većina tvrtki želi povisiti cijene

Trend se ove godine prvi put mijenja

Većina tvrtki želi povisiti cijene

N&P:D.A.

Većina tvrtki u Njemačkoj želi povećati svoje cijene – samo ih manjina planira sniziti. Prvi put u dvanaest mjeseci taj se odnos mijenja. Čini se da je rast cijena gotova stvar, posebice u ugostiteljstvu. U jednoj industriji, međutim, trend je suprotan.

Istraživanje instituta Ifo sugerira da bi se inflacija mogla pokazati teškom. Takozvana cjenovna očekivanja tvrtki ponovno su blago porasla prvi put nakon dvanaest uzastopnih mjesečnih padova, objavili su minhenski ekonomski istraživači. “Vjerojatno će trebati neko vrijeme prije nego što stopa inflacije dosegne cilj od dva posto Europske središnje banke”, rekao je šef ekonomije Ifo Timo Wollmershäuser.

Očekivanja cijena porasla su s 14,7 na 15,8 bodova u rujnu. Prema Ifu, posebno je ugostiteljstvo poraslo za 13,7 na 62,8 bodova, dok je u maloprodaji vrijednost pala s 33,6 na 31,4 boda. Indeks se izračunava tako da se od udjela poduzeća koja žele povećati cijene oduzme udio poduzeća koja žele smanjiti cijene. Iznos planiranih promjena cijena nije bitan.

Međutim, očekivanja su posebno niska u građevinskoj industriji. “Zbog pada sve više i više tamošnjih tvrtki želi sniziti cijene”, rekao je Wollmershäuser. Očekivanja cijena tamo su pala za 2,4 na minus 12,6 bodova.

“Gotovo zaustavljen rast cijena u industriji”

U sektoru prerađivačke industrije vrijednost od 4,6 bodova blizu je granice na kojoj bi se uravnotežio rast i pad cijena. “To znači da je rast cijena u industriji gotovo zaustavljen”, dodao je Wollmershäuser. Ovaj prosjek bi sakrio suprotna kretanja u industriji: Dok sve više proizvođača automobila planira više cijene, više proizvođača papira želi svoje proizvode ponuditi jeftinije.

Kada je riječ o pružateljima usluga općenito, sve više poduzetnika želi od svojih kupaca tražiti da plate više. Tamo su očekivanja cijena porasla s 23,7 na 25,3 boda. “Slično kao iu maloprodaji, plaće čine visok udio troškova u ovoj industriji”, ističu iz Ifo instituta. “Poduzetnici će vjerojatno neka od oštrih povećanja plaća prenijeti na cijene.”

U rujnu su potrošačke cijene porasle za 4,5 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, što je najsporija stopa od početka ruskog rata protiv Ukrajine u veljači 2022. “Situacija na cjenovnoj fronti postupno se popušta”, stoji u jesenskoj prognozi vodećih instituta savezne vlade. Očekuje se da će stopa inflacije ove godine u prosjeku iznositi 6,1 posto, ali će značajno pasti na 2,6 posto u 2024. i dodatno pasti na 1,9 posto u 2025.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.