El Niño podiže cijene šećera na najviši nivo u 13 godina

Proizvodnja u Aziji je u problemu

El Niño podiže cijene šećera na najviši nivo u 13 godina

N&P:D.A.

El Niño uzrokuje vrućinu i sušu u nekim regijama svijeta, a jaku kišu u drugima.
Proizvodnja šećera trpi, prvenstveno u Indiji i Tajlandu.
Visoke cijene nafte također uzrokuju rast cijena šećera na najvišu razinu u mnogo godina.

Svjetske cijene šećera porasle su na najvišu razinu u gotovo 13 godina. Kako objašnjava Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), to je prvenstveno zbog vremenskog fenomena El Niño i posljedica koje on ima na proizvodnju u Indiji i Tajlandu. Sukladno tome, odgovarajući indeks cijena u rujnu je u odnosu na kolovoz porastao za 9,8 posto, dosegnuvši najvišu razinu od studenog 2010. godine.

FAO je dalje objasnio da su više cijene nafte u svijetu također pridonijele povećanju cijena šećera. To stvara poticaj proizvođačima da dio svoje žetve prerade u gorivo, što zauzvrat smanjuje ponudu šećera i povećava cijene. Tajland je drugi najveći izvoznik šećera u svijetu nakon Brazila, a Indija je treći najveći izvoznik šećera u svijetu.

El Niño je vremenski fenomen karakteriziran zagrijavanjem površinske vode u Tihom oceanu. U prosjeku se javlja svake dvije do sedam godina i obično traje devet do dvanaest mjeseci. El Niño uzrokuje vrućine diljem svijeta, kao i suše u nekim regijama i obilne kiše u drugima.

Cijene se stabiliziraju

El Niño može dodatno povećati globalne temperature i dovesti do ekstremnijih vremenskih prilika. Rizik od jakih suša raste u Australiji, Indoneziji i drugim dijelovima južne Azije, dok se količina oborina povećava u južnom dijelu SAD-a i Južnoj Americi, kao i na Rogu Afrike i središnjoj Aziji.

Općenito, globalne cijene hrane nedavno su se stabilizirale, navodi FAO. U rujnu je pad cijena ulja (minus 3,9 posto), mliječnih proizvoda (minus 2,3 posto) i mesa (minus 1,0 posto) neutralizirao rast šećera i kukuruza.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.