Prirodni plin i struja znatno su skuplji

Unatoč financiranju države

Prirodni plin i struja znatno su skuplji

N&P:D.A.

U prvoj polovici 2023. znatno su poskupjeli plin i struja za privatna kućanstva.
Do tog zaključka dolazi Federalni zavod za statistiku.
Prema statističarima, cjenovne kočnice to ne mogu ublažiti jer su porasli i porezi i pristojbe.

Prirodni plin i električna energija znatno su poskupjeli za njemačke potrošače u prvoj polovici 2023., unatoč vladinoj pomoći. Prema izračunu Federalnog zavoda za statistiku, cijena plina za privatna kućanstva u odnosu na drugu polovicu 2022. porasla je za 31,3 posto na prosječnih 12,26 centi po kilovatsatu.

Prema podacima vlasti Wiesbadena, struja je bila 21 posto skuplja nego u prethodnih šest mjeseci. U prosjeku su privatna kućanstva kilovatsat električne energije plaćala 42,29 centi. U usporedbi s prvom polovicom 2022. plin je navodno bio viši za 52,5 posto, a električna energija za 26,2 posto. Statističari su objasnili da brojke uzimaju u obzir kočnice cijena električne energije i prirodnog plina koje je uvela federalna vlada.

S obzirom na općenito visoku inflaciju, federalna vlada pokušava olakšati potrošače: kočnice cijena, koje se primjenjuju retroaktivno od 1. siječnja, imaju za cilj učiniti prirodni plin, struju i daljinsko grijanje pristupačnijim.

Poskupljenju prirodnog plina pridonijeli su i porezi i mrežarine, navode iz Federalnog ureda. Mrežarina za sva privatna kućanstva u prvih je šest mjeseci ove godine bila 38,7 posto veća nego u prethodnom polugodištu. Porezi i pristojbe porasli su za 28,6 posto. Nedavno su veleprodajne cijene pale. Ali iskustvo pokazuje da je potrebno neko vrijeme prije nego što dobavljači energije to prenesu na privatne kupce, objasnili su statističari.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.