Direktorica ECB-a strahuje od novih cjenovnih šokova

Hrana će uskoro opet poskupjeti?

Direktor ECB-a strahuje od novih cjenovnih šokova

N&P:D.A.

Inflacija je u rujnu pala na 4,3 posto. Ali Isabel Schnabel upozorava na samozadovoljstvo:
Bitka protiv novih cjenovnih šokova još nije dobivena, kaže njemački direktor ECB-a.
Cijene energije, hrane i plaća predstavljaju opasnost.

Direktorica ECB-a Isabel Schnabel upozorava protiv preuranjenog proglašavanja poražene inflacije. Nedavni rast cijena nafte pokazuje središnjoj banci da nije sigurno da će inflacija u budućnosti samo slabiti, rekao je član šesteročlanog menadžment tima Europske središnje banke (ECB) u intervjuu za Hrvatski list ” Jutarnji List“. Moglo bi doći do novih šokova na strani ponude, primjerice zbog cijena energije ili hrane. Plaće bi također mogle porasti više od očekivanog. “Zato ne treba biti samozadovoljan i ne treba prebrzo proglašavati pobjedu nad inflacijom”, rekla je.

Ključne kamatne stope sada su na restriktivnoj razini, rekao je Schnabel. To je ono što svijet središnje banke naziva razinom kamatne stope koja usporava gospodarstvo. A prema Schnabelu, to će dati značajan doprinos pravodobnom povratku inflacije na ECB-ov cilj od dva posto.

“Međutim, ne možemo reći jesmo li dosegli vrhunac niti koliko dugo će se kamatne stope morati držati na restriktivnim razinama”, rekla je. To će ovisiti o podacima. Rizike bi trebalo pažljivo pratiti. “Ako postanu stvarnost, daljnja povećanja kamatnih stopa mogla bi biti potrebna u nekom trenutku.”

Inflacija i dalje dvostruko viša od ciljane

ECB je posljednji put povisila kamatne stope za još četvrt postotnog boda sredinom rujna. Bilo je to deseto povećanje zaredom. Mjerodavna stopa depozita na financijskom tržištu, koju financijske institucije dobivaju od središnje banke za parkiranje viška sredstava, sada iznosi 4,00 posto. To je najviša razina od početka monetarne unije 1999. godine.

Sljedeći sastanak ECB-a o kamatnim stopama je 26. listopada. Inflacija je nedavno značajno oslabila. U rujnu je u odnosu na kolovoz pao za 0,9 postotnih bodova na 4,3 posto. Međutim, stopa je još uvijek više nego dvostruko viša od ciljane inflacije ECB-a.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.