Njemačka pala na začelje

Njemačka pala na začelje

N&P: D.A.

Izvor: imf.org/en/Home

MMF i Svjetska banka sastaju se u Maroku.
Tu su i ministar razvoja Schulze i ministar financija Lindner, a tamo ih čekaju loše vijesti.

Kada se Christian Lindner danas sastane u Marakešu sa svojim kolegama iz međunarodnih ministara financija i čelnicima glavnih središnjih banaka, vjerojatno će biti vjetar u leđa oko barem jednog pitanja: državnog duga. Lindner voli naglašavati da je Međunarodni monetarni fond (MMF) preporučio konsolidaciju proračuna. Što je za Lindnera potvrda njegove predanosti borbi protiv prekomjernog duga – obveze u kojoj se mora boriti protiv velikog otpora u semafor koaliciji.

No, prognoza rasta iz Monetarnog fonda znači manje vjetra u leđa ministru financija. MMF je još u proljeće predvidio da će Njemačka ove godine vjerojatno skliznuti u recesiju. Ministar financija, potpomognut šefom Bundesbanke Joachimom Nagelom, istaknuo je da situaciju vidi nešto optimističnije.

Ali sada je jasno da je MMF vjerojatno u pravu sa svojom prognozom. Sada čak očekuje da će njemačko gospodarstvo ove godine pasti za 0,5 posto. To znači da je Njemačka pri dnu ljestvice kada su u pitanju gospodarska očekivanja među velikim industrijaliziranim zemljama.

Lindner preuzima brojke MMF-a: Slabe podatke treba shvatiti kao poziv na buđenje. Konkurentnost lokacije sada je u središtu političkog djelovanja.

“Globalna ekonomija šepa”

Predsjednik Bundesbank Nagel također smatra da su političari dužni podržati gospodarstvo jasnim i pouzdanim okvirima ekonomske politike. Ukazao je na trenutne probleme za studio ARD capital: “Vjetar njemačkom gospodarstvu dolazi od slabe inozemne potražnje i povećanih troškova financiranja.” Sa svojim velikim udjelom industrije i ovisnošću o izvozu, Njemačka je posebno izložena ovom vjetru, rekao je čelnik Bundesbanke.

Teškoće globalne ekonomije također će igrati ulogu u Marakešu. Glavni ekonomist MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas to kaže ovako: “Globalna ekonomija šepa, a ne trči.”

Tome pridonose i brojne neizvjesnosti: politički i vojni sukobi, energetska kriza i posljedice klimatskih promjena. Razni paneli u Marrakechu bit će posvećeni pitanju kako međunarodna suradnja može funkcionirati u sve fragmentiranijem svijetu.

Postoji velika zabrinutost da će se svijet politički raspasti na nove blokove – s posljedicama za gospodarstvo i trgovinu. Zbog toga je još važnije da se ljudi sastaju i razgovaraju jedni s drugima, kaže Helmut Schleweis, predsjednik Njemačke udruge štedionica i Giro. Uostalom, svijet postaje sve zbunjujući. „Zato je ispravno i važno da na ovim sastancima pokušate stvari razvrstati i, ako je moguće, pronaći rješenja.

Upozorenje protiv pesimizma

Predsjednik Bundesbanke Nagel ovako kaže: “Posebno sada, u vrijeme strašnih ratova agresije i vojnih napada, MMF ima važnu ulogu u međunarodnoj suradnji i sprječavanju novih kriza.”

Profesor Holger Görg s Instituta za svjetsku ekonomiju u Kielu također ističe važnost susreta poput onog u Marakešu. Osobito važnim smatra da su međunarodne organizacije poput MMF-a i Svjetske banke, koje su zbog svoje povijesti pod jakim utjecajem Zapada, sada uključile i druge zemlje. Činjenica da je Maroko odabran kao mjesto konferencije važan je signal.

Istodobno, Görg upozorava na pesimizam: iako se puno govori o deglobalizaciji, razdvajanju ili smanjenju rizika u vezi s geopolitičkim rizicima, brojke međunarodne trgovine ipak govore drugačiju priču. Razumljivo je da zemlje pokušavaju smanjiti ovisnost o nekolicini dobavljača, ali bitna je činjenica da to ne dovodi do manje trgovine.

Savezna ministrica za gospodarsku suradnju Svenja Schulze također ima posebna očekivanja od sastanka u Marrakechu: Za nju je sastanak Svjetske banke posebno važan, jer sada želi više pozornosti posvetiti ekološkim ciljevima, osim borbi protiv siromaštva. U tu svrhu treba dopuniti izjavu o misiji Svjetske banke.

To bi također omogućilo da se više novca izdvoji za mjere zaštite klime, rekao je Schulze u intervjuu za studio ARD capital. Njemačka će povećati svoja sredstva za još 305 milijuna eura. To znači da je Svjetska banka u poziciji staviti na raspolaganje 2,4 milijarde eura za projekte putem tržišta kapitala.

“Budite uz Maroko i njegove stanovnike”

Heiner Herkenhoff, generalni direktor Udruženja njemačkih banaka, također naglašava važnost tržišta kapitala za klimatski prihvatljivo restrukturiranje globalnog gospodarstva: “Zelena transformacija može uspjeti samo ako se za nju mobilizira privatni kapital.” Za to bi morali biti okvirni uvjeti – to je i važna tema nadolazećih razgovora u Marakešu.

Prije mjesec dana još je bilo neizvjesno hoće li se konferencija tamo održati. Snažan potres pogodio je Maroko početkom rujna, usmrtivši gotovo 3000 ljudi. Ali Maroko je pozvao da se sastanak ne odgađa.

“Vjerujemo da godišnji sastanak također nudi priliku međunarodnoj zajednici da stane uz Maroko i njegov narod u ovom vrlo teškom vremenu”, rekli su MMF i Svjetska banka. Sada ostaje za vidjeti hoće li konferencija dati trajni poticaj Maroku, ali i suradnji u globalnom gospodarstvu.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.