Kako registrirati/prijaviti svoju tvrtku/djelatnost?

Kako registrirati/prijaviti svoju tvrtku/djelatnost?

N&P: D.A.

Ako želite pravilno formalno registrirati obrt kod nadležnog trgovačkog ureda,
morate pažljivo ispuniti obrazac.
Za pravnu valjanost uvijek je potreban vlastoručni potpis, čak i ako se obrazac ispunjava online.

U osnovi, osobni i poslovni podaci moraju biti navedeni u obrascu za registraciju tvrtke.
Ako je potrebna dozvola, potrebno je dostaviti i podatke o tome (za obrtnike to može biti npr. upis u obrtni registar).
Sam obrazac za registraciju poduzeća pokazuje da su paragrafi 14 i 55c Trgovačkog zakonika (GewO) relevantni. U tom smislu također se preporuča pogledati tekst zakona koji se lako može pronaći na internetu. Budući poduzetnici ovdje će pronaći službeni obrazac koji mogu ispuniti koristeći sljedeće podatke.
Ako ste u nedoumici, uvijek je preporučljivo pitati trgovinski ured ili odgovarajuću gospodarsku i industrijsku komoru, jer treba izbjegavati pogreške koliko god je to moguće.

Izvor: ihk-frankfurt

Koja pitanja morate odgovoriti kod ispunjavanja obrasca za registraciju tvrtke

Koje informacije su potrebne i u kojem obliku?
Moraju se navesti traženi podaci o imenu, adresi, datumu rođenja i državljanstvu.
Morate navesti i privatnu adresu. Inače, pravni oblik mora biti naveden uz naziv; u slučaju OHG, možda će biti potrebno navesti dodatne dioničare.

Koje pogreške treba izbjegavati?
Općenito, sve informacije treba dati vrlo pažljivo i istinito. Manje pogreške iz nepažnje mogu rezultirati kaznama i uzrokovati nepotrebno odugovlačenje cijelog procesa registracije. Ako ste u nedoumici, uvijek treba uzeti u obzir stručni savjet, na primjer od Gospodarske i industrijske komore ili profesionalnih konzultanata za početnike. Također je potrebno priložiti kopiju prednje i poleđine osobne iskaznice. Bitno je da se u polje 15 evidentiraju sve aktivnosti koje će se obavljati u trgovačkom društvu.

Na što treba posebno obratiti pozornost?
Ovisno o pravnom obliku, u polje 10 potrebno je upisati broj poslovođa (= ortaci) ili, u slučaju pravnih osoba, broj zakonskih zastupnika. Ukoliko postoje osobe ovlaštene za zastupanje, potrebno ih je upisati u polje 11 (to obično nije slučaj za obrtnike pojedince, pogotovo u fazi osnivanja). U poljima od 12 do 15 pobliže se opisuje tvrtka ili mjesto poslovanja. U polju 15 aktivnost mora biti sažeto opisana, po potrebi s fokusom. Zatim se mora objasniti da li se aktivnost u početku obavlja kao sporedna djelatnost i od kojeg datuma. U polju 18 potrebno je pobliže odrediti relevantnu granu poslovanja. U poljima od 20 do 22 potrebno je detaljnije odrediti vrstu djelatnosti: Je li glavni ured ili podružnica? Polja od 28 do 31 odnose se na tvrtke za koje je potrebna dozvola.

Koje tvrtke općenito podliježu zahtjevima licenciranja/dozvola stručnosti?
Za mnoge vrste poslovanja postoje zasebni zahtjevi za licenciranje koji moraju biti ispunjeni. To mogu biti potvrde o stručnosti, suglasnosti ili dozvole. U mnogim slučajevima, osobna podobnost mora se dokazati i policijskom potvrdom, urednim financijskim stanjem i upisom u središnji trgovački registar. Sljedeće vrste poslovanja, između ostalog, zahtijevaju dozvolu.

Obrtničke tvrtke (imajte na umu zahtjev majstorske vještine u mnogim područjima)
Trgovina oružjem, streljivom i eksplozivom
Tvrtke za prijevoz tereta
Posrednik za financijska ulaganja
Tvrtka za prijevoz putnika (Taxi licenca)
Vođenje bara i restorana
Proizvodnja lijekova
Proizvodnja oružija
Posrednici u osiguranju
Agencije za utjerivanje dugova
Agent za nekretnine
Njegovateljske usluge
Sanitetski prijevoz
Vođenje privatne bolnice
Trgovina u zaštitarskoj industriji

Izvor: ihk-Frankfurt

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.