Potrošači i dalje drže svoj novac na okupu

Potrošači i dalje drže svoj novac na okupu

N&P: D.A.

Istraživači tržišta iz GfK i NIM-a sigurni su:
ove godine više se ne može očekivati ​​pravi uzlet uz oživljavanje potrošačkog motora.
Sklonost Nijemaca kupnji ostaje prigušena.

Želja potrošača za potrošnjom u Njemačkoj i dalje je prigušena zbog visoke inflacije. “Iznad svega, visoke cijene hrane slabe kupovnu moć privatnih kućanstava i osiguravaju da privatna potrošnja ove godine neće podržati gospodarstvo”, objašnjavaju tvrtke za istraživanje tržišta GfK i NIM. Za studeni očekuju pad potrošačke klime za 1,4 boda na 28,1 bod.

Iako su se gospodarska očekivanja privatnih kućanstava blago poboljšala, ove godine se ne nazire održivi gospodarski oporavak, smatraju GfK i NIM. S druge strane, očekivanja potrošača o prihodima u listopadu su pala. “Izgledi za prihode još uvijek su pod pritiskom inflacije”, komentirao je potrošački stručnjak Rolf Bürkl iz NIM-a.

Sklonost kućanstava većim kupnjama u listopadu je ostala gotovo nepromijenjena. “To znači da razina ostaje niska”, objasnio je Bürkl. Niža vrijednost sklonosti potrošnji zadnji put je izmjerena tijekom financijske i gospodarske krize 2008. godine.

Velika je neizvjesnost

“Osim visoke inflacije, vjerojatno će igrati ulogu i činjenica da je nezaposlenost nedavno ponovno porasla”, objasnio je stručnjak za potrošače. To će povećati zabrinutost mnogih zaposlenika o sigurnosti posla. Zabrinutost povećavaju i sve češći stečajevi poduzeća, koji također stvaraju neizvjesnost. “Sve ovo prigušuje potrošačke navike njemačkih građana.”

GfK provodi mjesečne intervjue s potrošačima o njihovim ekonomskim očekivanjima, očekivanjima prihoda i njihovoj sklonosti kupnji. Za sadašnje istraživanje anketirano je oko 2000 ljudi od 5. do 16. listopada. Od ovog mjeseca podaci se procjenjuju i objavljuju zajedno s Nürnberškim institutom za tržišne odluke (NIM), osnivačem GfK-a.

Prema GfK-u, potrošačka klima odnosi se na ukupnu privatnu potrošnju potrošača, uključujući maloprodaju, usluge, putovanja, stanarinu i zdravstvene usluge. GfK i NIM naglašavaju da su pokazatelji pokazatelji sentimenta.

To znači: čak i ako kućanstva potvrdno odgovore na pitanje o planiranim većim kupnjama, za kupnju moraju biti ispunjena dva dodatna uvjeta: potrošač mora imati potreban novac za tako veliku kupnju i ujedno vidjeti potrebu za njom. Osim toga, radi se zapravo isključivo o trajnim robama široke potrošnje, koje zahtijevaju i veći proračun, ističu u zavodima.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.