Stručnjak: Najamnine će i dalje rasti sljedeće godine

Stručnjak: Najamnine će i dalje rasti sljedeće godine

N&P:D.A.

Boom cijena nekretnina u Njemačkoj je završio, kažu stručnjaci.
Zbog povećanih kamata i skupog građevinskog materijala, otkupne cijene se ruše.
S druge strane, najamnine naglo rastu.
Stambena situacija će vjerojatno postati napetija u nadolazećoj godini.

S obzirom na nedostatak stambenog prostora i visoku razinu imigracije, stručnjaci očekuju značajno povećanje stanarina u Njemačkoj 2024. godine. Međutim, vjerojatno će doći do daljnjeg smanjenja cijena nekretnina; pritisak je posebno velik za nekretnine s lošim energetskim svojstvima.

“Za 2024. očekujemo kontinuiranu visoku razinu političke neizvjesnosti i vidimo malo prostora za poticaje u novoj stambenoj izgradnji”, rekao je Roman Heidrich, stručnjak za procjenu stambenih nekretnina u tvrtki Jones Lang LaSalle (JLL) stručnjaku za nekretnine. Višak potražnje postat će još veći, osobito za stanovima za iznajmljivanje.

U trećem tromjesečju stanarine u osam najvećih metropola u našoj zemlji porasle su za 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju novi podaci JLL-a. U drugom kvartalu zabilježen je rast od 3,8 posto. Najamnine su također snažno porasle na godišnjoj razini u drugim većim gradovima – primjerice u Mannheimu (5,7 posto), Bonnu (4,8 posto), Essenu (5,2 posto) i Wuppertalu (5,7 posto). Povećanja su bila veća nego u ostatku urbanih sredina iu seoskim područjima – tamo su najamnine porasle dobrih 4 posto na godišnjoj razini i manje od dva posto u odnosu na prethodni kvartal.

Velika potražnja, ali mala ponuda

“Pretpostavljamo da će najamnine nastaviti rasti u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju, jer će potražnja u većini regija Njemačke i dalje značajno nadmašivati ​​sve manju ponudu novih stanova u sljedećih nekoliko godina”, rekao je Heidrich. Međutim, stručnjaci očekuju daljnji pad otkupnih cijena. Značajno povećane kamatne stope vjerojatno se neće u potpunosti odraziti na cijene privatnih stambenih nekretnina, rekao je stručnjak JLL-a Heidrich.

Od sredine 2022. godine – vrhunca nekretninskog buma – stambene nekretnine pojeftinile su dobrih sedam posto, pokazalo je istraživanje DZ banke. Prema njihovoj procjeni, korekcija će se vjerojatno usporiti tijekom 2024. i završiti s padom kamatnih stopa. No, u prosjeku za godinu ipak očekuje pad cijena od 0,5 do 2,5 posto. Imanja na lošim lokacijama ili s visokom potrošnjom energije vjerojatno će biti lošija.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.